Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zbog velikog interesa film prikazan i drugi put

06.05.2011. 22:00
Zbog velikog interesa film  prikazan i drugi put


Dvorana Društva  zadarskih Arbanasa u srijedu  je bila premala za sve koji su  htjeli pogledati dokumentarni  film Arbanasa Giorgija Gjergje “Legende s Đila” o velikim  košarkašima Izidoru Ižiju  Maršanu i Giuseppeu Pinu  Gjergji.
Premijera filma je održana  u okviru Dana Gospe Loretske 2011., a zbog interesa prikazan je čak dvaput.
Film je nastao kao seminarski rad Giorgija Gjergje,  studenta na Sveučilištu u Zadru.
– Gospoda su rado pristala  snimiti film i mislim da je sada  spreman da ga i vi vidite. Zahvaljujem njima, a i svima koji  su sudjelovali, snimatelju  Marku Lokasu, Srećku Antočiću za glazbu i montažu,  Dinu Deviću za krasan portret, Damiru Simičiću…, rekao  je Giorgio Gjergja uoči premijere filma.
Uz stare snimke i fotografije, film počinje od Izidora  Maršana koji je počeo igrati  košarku kada se ona u Zadru  igrala pod vedrim nebom, kada nisu imali trenera, nego su,  kako kaže Maršan, organizirali sami sebe.
Kasnije on preuzima ulogu  trenera, između ostalih, i Pinu  Gjergji. U filmu Gjergja ističe  da im je Maršan ulio entuzijazam i ljubav prema košarci, kojom su zarobljeni sve do  danas. Komentirajući aktualno stanje, Maršan ističe da  treba graditi mlade, a Gjergja  kaže da je selekcija ljudi koji  vode današnju košarku u Hrvatskoj i Zadru – katastrofalna.
Dotiče se i manje lijepih  dijelova svoje karijere. Na  primjer, Gjergja u filmu ističe  da je bio možda jedini sportaš  kojem su zabranili igrati u inozemstvu.
Ipak, kao poantu Gjergja  izvlači da treba i dalje raditi iz  ljubavi i entuzijazma, vjerovati  u sebe, a sve ostalo će doći.
Nakon projekcije, Giorgio  Gjergja i Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa, uručili su košarkaškim  legendama njihove portrete.
– A bili smo lipi, prokomentirao je Pino Gjergja.
Kako to kod Arbanasa  obično biva, sve je začinjeno  dalmatinskom pjesmom u izvedbi njihovih glazbenika,  grupe Fontana i klape Donat.
 


Pino Gjergja o filmu


Nakon projekcije filma, Giuseppe Pino Gjergja bio je zadovoljan viđenim.
– U dvadeset i nešto minuta sažele su se kvalitetne i dobro kritički rečene stvari o pravim vrijednostima, kao i o onom što ne vrijedi. Film je iskren, dao je presjek povijesti, ali to je samo fragment. U to se može još puno toga ugraditi, da se jednom za svagda kaže, tko je tko u Zadru, u sportu, politici, u svemu, kazao je Gjergja.