Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kalmeta i Krpina za potpredsjednika, Lovrin, Begonja i Zrilić za predsjedništvo

06.05.2012. 22:00
Kalmeta i Krpina za potpredsjednika, Lovrin, Begonja i Zrilić za predsjedništvo


Unutarstranački izbori u HDZ-u ulaze u završnu fazu, 15. opći sabor održat će se u Zagrebu za 13 dana, 20. svibnja 2012. u dvorani “Vatroslav Lisinski”. Za predsjednika HDZ-a kandidiralo se pet osoba: Jadranka Kosor, Darko Milinović, Tomislav Karamarko, Domagoj Milošević i Milan Kujundžić, dok su za zamjenika predsjednika tri kandidata: Andrej Plenković (kandidat Jadranke Kosor), Ante Sanader (Tomislav Karamarko) i Drago Prgomet (Milan Kujundžić). Milinović i Milošević nisu kandidirali zamjenike.
Sa zadarskog područja za najveće stranačke dužnosti kandidiralo se pet osoba: Božidar Kalmeta, Drago Krpina, Ana Lovrin, Zlatko Begonja i Stipe Zrilić. Dakako, tu je i Tomislav Karamarko koji je porijeklom iz Kruševa.
Na 15. općem saboru 20. svibnja, birat će se šest potpredsjednika, a podnesene su čak 24 kandidature od kojih i ona dosadašnjeg potpredsjednika Božidara Kalmete, prvog čovjeka zadarskog HDZ-a. Za dužnost potpredsjednika kandidirao se i bivši tajnik stranke Drago Krpina, izaslanik biogradskog HDZ-a.
Za deset članova Predsjedništva kandidirale su se 42 osobe koje se biraju tako da svaka od pet grupacija županija ima pravo na dva predstavnika. U dalmatinskoj grupaciji jedino Zadrani imaju troje kandidata: Zlatko Begonja, Ana Lovrin i Stipe Zrilić, dok su iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije kandidati: Ivanka Luetić-Boban, Nikola Dobroslavić, Luka Korda, Damir Mendeš, Josipa Rimac i Petar Škorić.