Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U akcijama spašavanja na visini i u dubini

Autor: Siniša Klarica

06.05.2013. 22:00
U akcijama spašavanja na visini i u dubini

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Odnedavno zadarski vatrogasci sudjeluju i u akcijama spašavanja, ili kako slikovito kaže Šoša, na visini i u dubini. Osposobljen je i ronilački tim, a odnedavno zadarski vatrogasci imaju pse za potražne akcije u ruševinama


Malom svečanošću i potražnom vježbom, zadarski vatrogasci su jučer obilježili svoj dan i blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Tom prilikom nazočnima se, među kojima su bili saborski zastupnici Božidar Kalmeta i Ana Lovrin, obratio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
Šoša je rekao kako tradicija zadarskog vatrogastva datira od 1892. godine, kad je osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo. No tek 1949. osnovana je prva profesionalna vatrogasna postrojba.
– Danas u JVP Zadar djeluje 110 profesionalnih vatrogasaca. Procvat postrojba doživljava 2000. izlaskom iz sustava MUP-a. Od te godine do danas, na području Zadra djeluje 7 DVD-a. JVP Zadar sudjeluje u 40-50 posto svih vatrogasnih intervencija na području Zadarske županije u kojoj organizirano djeluje 43 DVD-a i 100 profesionalnih vatrogasaca, rekao je između ostalog Željko Šoša pozvavši sve građane da koriste broj 193.