Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Amadeus Trio nastupili u dvorani braće Bersa

06.05.2017. 22:00
Amadeus Trio nastupili u dvorani braće Bersa


U sklopu Koncertne sezone 2016./17. u Koncertnoj dvorani braće Bersa, protekle subote održao se koncert jednog od najcjenjenijih komornih glazbenih ansambala u nas, Amadeus trija.
Ansambl kojeg čine tri glazbenika bogate biografije, violinist Leonid Sorokow (Rusija), klavirist Ruben Dalibaltayan (Armenija) i violončelist Krešimir Lazar (Hrvatska). Ove višestruko nagrađivane glazbenike spojila je ljubav prema komornoj glazbi i isto mjesto zaposlenja – Muzička akademija u Zagrebu. Vrsni pedagozi koji istodobno žive aktivan život svirajući na brojnim pozornicama diljem Hrvatske i Europe, omiljeni su i publici i kritici. Ansambl su osnovali 2008. godine kako bi obogatili zagrebačku i hrvatsku glazbenu scenu repertoarnim djelima pisanim za klavirski trio.
Na zadarskom koncertu publika je imala priliku uživati u njihovoj interpretaciji djela hrvatskog suvremenog skladatelja Davora Bobića Glas Jeremije za klavirski trio, Klavirskom triju br. 2 u e-molu op. 67 ruskog majstora Dmitrija Šostakoviča i nadaleko i naširoko poznatim i omiljenim Mađarskim plesovima Johannesa Brahmsa.
Ovaj koncert nastao je u suradnji sa zadarskom Glazbenom školom Blagoje Bersa. Naime, istoga dana u jutarnjim i poslijepodnevnim satima Leonid Sorokow, Ruben Dalibaltayan i Krešimir Lazar održali su seminare za učenike Škole, a nakon pedagoškog navečer su i pokazali praktično umijeće svog glazbenog rada. Suradnja između Koncertnog ureda Zadar i Glazbene škole Blagoje Bersa je dugogodišnja i do danas je uz održavanje ciklusa Bersa i projekta Bersijada, urodila i plodovima u vidu održavanja seminara i koncerata različitih glazbenika poput Zorana Dukića, Davida Grigoriana i dr.