Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca s poteškoćama u razvoju nemaju adekvatne usluge

06.05.2017. 22:00
Djeca s poteškoćama u razvoju nemaju adekvatne usluge


Članovi Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije u petak su obilježili nacionalni dan osoba s cerebralnom i dječjom paralizom.
– U našoj Udruzi imamo 33 člana sa cerebralnom paralizom. U županiji je taj broj sigurno i veći jer nisu svi oboljeli naši članovi. Želimo utjecati na javnu svijest o problemu, iskazati potrebu za ravnomjerno zastupljenim uslugama, kao i integrirati usluge u sustav financiranja udruga osoba s invaliditetom na održiv način, rekao je Filip Jadrijev, član Udruge i voditelj Sekcije.
Cerebralna paraliza je grupa poremećaja pokreta i položaja uzorkovanih defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Osim ovih oštećenja, dijete sa cerebralnom paralizom može imati i druga stanja koja mogu ometati rast i učenje, poput mentalne retardacije, konvulzija, problema s vidom, oštećenja sluha, poremećaja u govoru…
Uz cerebralnu postoji i dječja paraliza, koja je zarazna bolest uzrokovana poliovirusom i koja uglavnom zahvaća malu djecu. Zahvaća središnji živčani sustav i katkada dovodi do paralize. Prenosi se prljavim rukama, zagađenom vodom, hranom, ali mogu je prenijeti i muhe.
– Socijalne usluge za osobe s invaliditetom još uvijek se ne pružaju u dovoljnom opsegu i prema stvarnim potrebama, pa imamo manjak brojnih usluga za djecu s poteškoćama u razvoju, unatoč višegodišnjim inicijativama, rekao je Jadrijev.
Kod osoba s cerebralnom paralizom važno je razvijati specijalizirane usluge, poput podrške, programe osposobljavanja korisnika za zapošljavanje i stjecanje vještina, usluge rane intervencije, te modernizirati postojeće programe pomoći u lokalnoj zajednici.
A kada je riječ o podršci lokalne zajednice, iz Udruge tjelesnih invalida istaknuli su kako imaju odličnu suradnju s Gradom Zadrom i Županijom, koji ih i financiraju.
– U suradnji sa Gradom uspjeli smo maknuti veliki broj prepreka za invalide na cestama, postavljena je rampa za invalide na plaži Vitrenjak, koja je uz parkirna mjesta, toaletom za invalide i ostalim sadržajima potpuno opremljena, kako bi se osobe s invaliditetom ondje mogle kupati tijekom ljeta…, nabrojio je Jozo Kasipović, predsjednik Udruge.