Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Napustio crkvu jer mu partnerica čeka dijete

Autor: Marija Knežević

06.06.2010. 22:00
Napustio crkvu jer mu partnerica čeka dijete


Sve prisutnije pitanje celibata među katoličkim svećenicima vrhunac svoje aktualnosti doživjelo je baš prije koji dan kad je u javnost procurilo pismo četrdeset Talijanki, koje tvrde da su imale “prisne odnose” sa svećenicima
Više od pisma kojim je skupina hrvatskih “kulturnih i društvenih djelatnika i svećenika” uputila javnosti apel za povratak Zadarske nadbiskupije u hrvatski crkveni ustroj, zadarsku je javnost uznemirila vijest o izlasku iz crkvene službe zemuničkog svećenika Pavla Šindije.
Zbog “povratka svjetovnom životu” don Šindija je od zadarske Nadbiskupije zatražio i dobio ispisnicu, te službeno više nije svećenik Katoličke crkve. Omiljeni svećenik među zemuničkim pukom u nedjelju u župi u kojoj je radio nije služio misu, već ga je zamjenio kolega Zdenko Dundović. Navodno se Šindija svećenstva odrekao zbog ljubavi prema ženi s kojom, opet navodno, uskoro očekuje prinovu.
Sve prisutnije pitanje celibata među katoličkim svećenicima vrhunac svoje aktualnosti doživjelo je baš prije koji dan kad je u javnost procurilo pismo četrdeset Talijanki, koje tvrde da su imale “prisne odnose” sa svećenicima. One su napisale pismo Papi Benediktu XVI te od njega traže da ukine celibat. “Svećenik, kao svako ljudsko biće, mora živjeti sa svojom obitelji kako bi volio i bio voljen”, stoji u pismu te se dodaje kako je celibat “muški” zakon koji treba prilagoditi vremenu.
– Obavezni celibat nema ništa, i to većina kršćana zna, sa Svetim pismom, niti s Evanđeljima, niti s Isusom koji nikada nije govorio o njemu, stoji u pismu iza kojeg stoji četrdeset žena, a punim imenom i prezimenom su ga potpisale samo njih tri. Jedna od njih, Stefania Salomone (42), tvrdi kako puno svećenika ne želi napustiti Crkvu jer se boje svjetovnog života u kojemu će morati “tražiti posao i plaćati najamninu za stan”.
Šindija je taj strah, ako ga je imao, uspješno savladao i navodno u Zagrebu već traži posao. Tijekom dana nije se javljao na mobilni telefon.


 ŠINDIJA I ISPRAVCI NETOČNIH NAVODA


Pavao Šindija u svom je svećeničkom djelovanju ostavio trag po zanimljivim propovijedima, a nije se libio ni reagirati na “netočne navode”. Donosimo jedno reagiranje, objavljeno u našem listu, u kojem se bivši svećenik osvrnuo na tekst “Mladi hodočasnici Zadarske nadbiskupije u Izraelu i Palestini susreli se s papom benediktom XVI.”
“…Iz naslova, a i iz nekih dijelova same reportaže, daje se naslutiti da je spomenuto hodočašće organizirala Zadarska nadbiskupija i da je to hodočašće mladih na kojem su mogli sudjelovati svi mladi koji su htjeli, ali eto, sudjelovali su mahom, kako se u tekstu kaže, članovi Neokatekumenskog puta. Upravo su to netočni podatci koji zbunjuju i koji, na koncu, nisu istiniti i ovim putem ih želim ispraviti. Naime, hodočašće o kojem se govori nije organizirala Zadarska nadbiskupija, već Neokatekumenski put, koji nije Crkva nego jedan od pokreta u Crkvi (vrlo kontroverzan i isključiv u nekim svojim stavovima) i na njemu su mogli sudjelovati ne mahom, nego ISKLJUČIVO, samo članovi Neokatekumenskog puta” (…)




 PULJIĆ: DEZINFORMACIJE NEĆEMO KOMENTIRATI


Za komentar pisma kojim potpisnici, među kojima su i Antun Dubravko Jelčić, Marija Ujević-Galetović i Luko Paljetak, vlč. Josip Vranješ, Ivan Mateljan, Igor Zidić, Marko Grčić, Pavle Kalinić, Milan Bandić, Željko Senečić i Danijel Žderić, traže vraćanje Zadarske nadbiskupije Crkvi u Hrvata zamolili smo novog zadarskog nadbiskupa, Želimira Puljića.
U tom apelu se napominje kako je Katolička crkva u Hrvatskoj tek s uspostavom samostalne Republike Hrvatske doživjela razdoblje kad može slobodno, bez upletanja inozemnih političkih interesa, odlučivati o svojoj teritorijalnoj organizaciji.
– Na Vaša pitanja u svezi ustroja Zadarske nadbiskupije, moramo nažalost ustanoviti da postoji dezinformacija glede tvrdnje da je Zadarska nadbiskupija izvan crkvenog ustroja u Hrvatskoj. Ako je ta dezinformacija temelj spomenutog Pisma skupine društvenih djelatnika i svećenika, ne vidimo razloga oglašavati se o tom pitanju. Dakle, Zadarska nadbiskupija je od nastanka demokratskog sustava u Hrvatskoj, punopravni član Hrvatske biskupske konferencije – i nije izvan crkvenog ustroja Crkve u Hrvatskoj, napisao je kratko, bez dubljeg ulaza u problematiku i bez pojašnjenja “dezinformacija”, novi zadarski nadbiskup.