Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Skromno obilježavanje polaganjem vijenaca

06.06.2011. 22:00
Skromno obilježavanje polaganjem vijenaca


Žitelji grada Nina i njegovih pet prigradskih mjesta Zatona, Žerave, Poljica Briga, Grba i Ninskih Stanova DANAS su obilježili Dan grada. Uslijed sveopće situacije i mjera štednje što ih na svakom koraku provodi gradska uprava, ove godine grad Nin je svoj Dan obilježio skromnije nego što je to uobičajeno.
Tako je u mirnoj i dostojanstvenoj atmosferi izaslanstvo grada, u kojem su bili gradonačelnik Emil Ćurko, predsjednik Gradskog vijeća Davor Ćurjurić, stručna suradnica za društvene djelatnosti prof. Mirjana Knežević te djelatnik gradske uprave Šime Grbić u jutarnjim satima ispred centralnog križa na ninskom Gradskom groblju položilo vijence te zapalilo svijeće. Isto su učinili ispred vječnog počivališta mladog hrvatskog viteza i branitelja iz Domovinskog rata Alena Glavana. Prigodnu kratku molitvu kojoj su nazočili i roditelji pokojnog Alena, majka Ankica i otac Anđelko, uz čin odrješenja predvodio je dekan ninskog dekanata i nadžupnik don Šime Kevrić.
Obilježavanju Dana grada i ove su se godine odazvali brojni sportaši i sportašice iz Nina i njegove okolice. Odigran je tako već odbojkaški turnir mlađih kadetkinja na kojem su nastupile tri ekipe. Prvo mjesto s ukupno osvojena 124 boda pripalo je ekipi Donat Zadar, drugoplasirani su bili Bibinje, a treće mjesto pripalo je domaćinima, ekipi Donat Nin. Za najbolju igračicu proglašena je Nikolina Škibola iz ninskog Donata, dok je najboljom tehničarkom proglašena Veronika Greblo iz zadarskog imenjaka. Odigravaju se također i tradicionalni malonogometni i boćarski turniri. Na sportskom centru Dvorina u Ninu snage odmjeravaju četiri malonogometna sastava, dok se na boćalištu u Poljica Brigu natječe osam ekipa.


 TRI PISMA OD 7. LIPNJA


U Ninu su 7. lipnja daleke 879. godine u dvorskoj kancelariji zaprimljena tri pisma koja je sveti otac Ivan papa Ivan VIII. uputio Hrvatima, a ubrajaju se u najvažnije dokumente državotvorne povijesti Hrvata. Prvo pismo upućeno je onodobnom hrvatskom vladaru knezu Branimiru, drugo ninskom biskupu Teodoziju, a treće svim svećenicima i svekolikom narodu hrvatskom. U njima Papa naglašava vjernost i odanost Hrvata Bogu i sv. Petru te Svetoj stolici te ih ujedno sve blagosiva. Ovim činom uistinu se dogodilo prvo međunarodno priznanje suverenosti Branimirove hrvatske države. Prijestolni grad priznate hrvatske države postaje Nin, a 7. lipnja, što ga grad Nin obilježava kao svoj dan, Hrvatska obilježava kao Dan diplomacije.