Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ustavni sud danas odlučuje hoće li Polača imati i treći krug izbora

Autor: Suzana Bandić

06.06.2013. 22:00
Ustavni sud danas odlučuje hoće li Polača imati i treći krug izbora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Polačka saga oko izbora za načelnika Općine se nastavlja, a kako će se završiti nitko jučer sa sigurnošću nije mogao reći. Kao što je poznato, na biračkom mjestu broj 1 u mjestu Polača koje broji oko tisuću žitelja s pravom glasa, nakon drugog kruga u prebrojavanju je u biračkim kutijama pronađen po jedan listić više od broja evidentiranih birača.
Predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva, sudac Željko Đerđ stoga je poništio izbore i raspustio birački odbor, a tu njegovu odluku podržalo je i Županijsko izborno povjerenstvo odbivši prigovor Viktora Prtenjače, načelničkog kandidata HDZ-a koji je odradio tri mandata. No Prtenjača je svoj prigovor proslijedio i Ustavnom sudu zatraživši da se izborni rezultati po kojima je on dobio 17 glasova više od njegova protukandidata s nezavisne liste, Josipa Kulaša, prihvate. Svoj zahtjev prije svega Prtenjača temelji na izjavi jedne mještanke pod rednim brojem 666 koja je potvrdila kako je glasovala, a nije bila zaokružena na listi birača. Nje se sjetila potpredsjednica biračkog odbora sat vremena nakon zatvaranja birališta i nakon što su i po treći put izbrojali po jedan listić više.
No prigovor Ustavnom sudu uložio je i Kulaš navodeći iste detalje, ali on ih tumači drugačije. Dok Prtenjača smatra kako je on pobjednik izbora koji ne bi trebao ispaštati radi nečije pogreške aludirajući na birački odbor, Kulaš je uvjeren da mistične tri šestice nisu slučajnost već namjerna omaška jer su prve informacije bile kako je on u vodstvu.
Iako je za pisane medije danas posljednji dan do izbora za objavu tekstova u kojima se spominju kandidati jer je već sutra dan izborne šutnje, ni u Ustavnom sudu nitko jučer nije mogao reći hoće li se izbori u Polači ponavljati treći put. To stoga što je sjednica vijeća zakazana danas prijepodne.