Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Najesen kreće rekonstrukcija ceste od Bulevara do Ravnica

06.06.2016. 22:00
Najesen  kreće  rekonstrukcija  ceste od  Bulevara  do  Ravnica


Rekonstrukcija obuhvaća Bulevar, odnosno Ulicu Ante Starčevića u cijeloj dužini sve do hotela Kolovare i kružnog toka na Ravnicama, u dijelu koji prolazi između Opće bolnice Zadar i nove zgrade Poliklinike
Hrvatske ceste raspisale su javni natječaj za opsežnu rekonstrukciju nekoliko frekventnih zadarskih prometnica, a vrijednost tih radova procijenjena je na oko 37 milijuna kuna. Rekonstrukcija obuhvaća  Bulevar, odnosno Ulicu Ante Starčevića u cijeloj dužini sve do hotela Kolovare i kružnog toka na Ravnicama, u dijelu koji prolazi između Opće  bolnice Zadar i nove zgrade Poliklinike. Jedan krak rekonstrukcije zalazi  u  Ulicu dr. Franje Tuđmana, na potezu od raskrižja kod Autobusnog kolodvora do crkve sv. Ivana, a drugi se odnosi na rekonstrukciju prometnice od raskrižja u Uvali Jazine pa sve do starog Autobusnog kolodvora. U  sklopu tih radova bit će saniran i dio Uvale Jazine, odnosno dotrajala i  oštećena riva do zgrade Peglica. 
Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, pojasnio je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika kako je riječ o velikom i ozbiljnom projektu, s čime se složio i gradonačelnik  Božidar Kalmeta.
Rješavanje “crnih točaka”
– Ovom rekonstrukcijom Zadar će praktično dobiti potpuno novu prometnicu koja će donijeti novo lice prometne infrastrukture u gradu.  Početni radovi, primjerice izmještanje svih instalacija na trasi, mogu krenuti već sada, a kako ne možemo raditi tijekom turističke sezone, ozbiljna rekonstrukcija može započeti u rujnu, najavio je Kalmeta, a pročelnik  Kasap pozvao je sve gradske komunalne tvrtke na pripravnost i pripremu potrebnih predradnji za početak radova. Naglasio je kako se rekonstrukcijom dijela Ulice dr. Franje Tuđmana otvaraju preduvjeti za rekonstrukciju te frekventne prometnice u cijelosti.
Tko će ove radove izvoditi bit će poznato nakon 15. lipnja, do kada je  otvoren javni natječaj Hrvatskih cesta.
Na Kolegiju gradonačelnika novinarima je prezentiran i sporazum  sklopljen između Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Zadra o zajedničkom financiranju radova na sanaciji opasnih mjesta, takozvanih crnih točaka. Kasap je istaknuo kako su predložene tri lokacije, no da se  prvo kreće s rekonstrukcijom raskrižja ulica Stjepana Radića i Andrije  Hebranga na način da će se tamo izgraditi kružni tok. Radovi procijenjeni na oko 1,1 milijun kuna, u čemu MUP sudjeluje sa 756.000 kuna, a  Grad financira preostali dio, trebali bi početi sredinom rujna.
Rekonstrukcija petrčanske obale
Gradonačelnik Kalmeta spomenuo je i kako se kreće u realizaciju  važnog projekta u Petrčanima, a kao preduvjet za početak radova potpisan je sporazum između Županijske lučke uprave i Grada o sufinanciranju radova na rekonstrukciji petrčanske obale.
– Rekonstrukcija obale u Petrčanima provodit će se u tri faze, a ovaj  sporazum odnosi se na prvu fazu radova koja je podijeljena u dvije etape. Prvi radovi izvodit će se na oko 130 metara obalnog dijela i na gatu  dugom 25 metara, a drugi dio obuhvaća južni lukobran dug oko 52 metra, pješački plato sa sanitarnim čvorom i dionicu obalnog zida od oko  58 metara. Radovi prve i druge etape prve faze radova procijenjeni su na  oko šest milijuna kuna svaki, pojasnio je Kasap podsjetivši kako je Ministarstvo za radove koji će se izvoditi tijekom 2016. godine osiguralo dva, a  ŽLU Zadar milijun kuna, dok će se preostali dio radova, kao i financijska  sredstva za završetak prvog dijela prve faze rekonstrukcije dijela obale u  Petrčanima odvijati i osiguravati dogodine.