Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otkrivena spomen-ploča legendarnom Pierru Briceu – Winnetouu

06.06.2016. 22:00
Otkrivena  spomen-ploča  legendarnom  Pierru Briceu –  Winnetouu


– Obilazak obuhvaća tematski turistički put, uređeni spomen prostor sa stalnim izložbenim postavom te manifestaciju tijekom koje se ljubitelji ujedno susreću i s omiljenim članovima filmske ekipe, rekla je Marijana Marasović
I  pola stoljeća nakon snimanja filmskog serijala o legendarnom poglavici Apača i njegovom ‘bljedolikom’ prijatelju Old  Shatterhandu, duh indijanskog poglavice Winnetoua još živi na Velebitu.
– Čak sedam od ukupno 11 legendarnih filmova iz serijala o Winnetouu snimano je u neposrednoj blizini Starigrada- Paklenice, koji je  kroz godine postao omiljeno odredište zaljubljenika u romane Karla  Maya i filmove o Winnetouu, a prekrasna mjesta snimanja su i danas  sačuvana u svoj svojoj ljepoti, kazala je Marjana Marasović, direktorica  TZO Starigrad, istaknuvši kako se filmovi o Winnetouu smatraju najgledanijim filmovima svih vremena u Njemačkoj.
U sklopu ovogodišnjeg jubilarnog Susreta Karla Maya i filmova o  Winnetouu u Hrvatskoj, na Tulovim gredama u Parku prirode Velebit  održan je prigodan program posvećen prvoj godišnjici smrti Pierra Bricea.
– Ovaj francuski glumac utjelovio je lik Winnetoua u svim filmovima  te time ostvario ulogu života i stekao neprikosnoveni status legende u  Njemačkoj, rekla je Marasović.
Ganuta Hella Brice
Ovu manifestaciju starigradska Turistička tradicionalno organizira u  suradnji sa Bluesun hotelom Alan, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Zadarske županije. 
– Programu je nazočila Pierrova supruga, Hella Brice, koja se je vidljivo ganuta zahvalila prisutnima. Zajedno s Martinom Boetcherom,  skladateljem glazbe za filmove o Winnetouu, kojemu je ovo prvi dolazak u Hrvatsku, otkrila je prigodnu spomen ploču, govori Marasović.
Pritom je istaknula kako je TZ Starigrad, potaknuta stalnim interesom posjetitelja za obilazak mjesta snimanja filmova o Winnetouu, započela stvaranje cjelovitog turističkog proizvoda, u čemu  imaju i podršku Ministarstva turizma.
– Obilazak obuhvaća tematski turistički put, turističku kartu s opisom  lokacija, uređeni spomen prostor sa stalnim izložbenim postavom te  tradicionalnu manifestaciju tijekom koje se ljubitelji ujedno susreću i s  omiljenim članovima filmske ekipe, detaljno navodi Marasović.
Kako obići  odredišta?
Projekt je zaživio u destinaciji, pa se posjetitelji u obilazak lokacija  danas mogu zaputiti šetnjom, na biciklu, turističkim brodom ili u sklopu foto safari izleta, itd.
– Filmski turizam je značajan segment koji privlači posjetitelje u destinacije što Ministarstvo turizma prepoznaje te podržava projekte i inicijative koje se bave razvojem takve vrste turističke ponude, istaknula  je Božica Lapić, savjetnica ministra turizma Republike Hrvatske, zahvalivši se pritom svim ljubiteljima filmova o Winnetouu koji godinama  dolaze u Hrvatsku posjećujući filmske lokacije.
Programu su nazočili i Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za  upravljanje destinacijom i podršku razvoju ponude Hrvatske turističke  zajednice, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske  županije, Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad i drugi.
– Ovogodišnjem Susretu u organizaciji sustava HTZ-a nazoče i brojni  predstavnici medija iz Njemačke, Austrije i Švicarske, u organizaciji  sustava HTZ-e. Za vrijeme svog četverodnevnog boravka u Starigradu- Paklenici posjetili su NP-ove, Paklenicu, Krku i Kornate, grad Zadar te  Tulove grede i Veliko Rujno na Velebitu.