Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pola milijuna kuna za liječnički nadstandard

06.06.2016. 22:00
Pola  milijuna  kuna za  liječnički  nadstandard


Dodatni timovi stižu na najopterećenije lokalitete, kao što su Starigrad, Pag, Kali, Benkovac i dr.
Zadarska županija osigurala je 338.000 kuna za dodatne liječničke timove u turističkoj sezoni. Uz dodatnih 180.600 kuna za tu će  se svrhu izdvojiti ukupno 518.600 kuna.
– Ovom odlukom osiguravamo nadstandard, u ljetnoj sezoni pojačavamo rad liječničkih ekipa za dodatnih 12 timova na najopterećenijim lokalitetima, kao što su Starigrad, Pag, Kali, Benkovac i dr. Zadarska  županija sklopit će sa Zavodom za hitnu medicinu Zadarske županije  pojedinačne ugovore za svaki lokalitet na kojem se provodi zdravstvena  zaštita za vrijeme turističke sezone tako da će ti liječnički timovi biti na  34 od 49 lokaliteta, rekao je na jučerašnjem, 43., kolegiju zadarskog  župana pročelnik za zdravstvo Andrija Marcelić.
Uskoro će mnogi dosadašnji koncesionari pomorskog dobra izgubiti  svoju koncesiju. Tako je, u medijima često spominjana, Ostrea izgubila  koncesiju u uvali Stara Povljana za koju je dugovala čak 111.227,34 kune.  PZ Paklenica gubi koncesiju na području Općine Starigrad zbog daleko  manjeg duga, 40.106, 90 kuna. Belle Adria iz Velog Iža zatražila je raskid  ugovora o koncesiji pomorskog dobra u uvali Šipnata zbog, kako su naveli, izostanka komunikacije s davateljem koncesije.
Odbijenice koncesionarima
Zbog potrebe implementacije jedinstvene politike na pomorskom dobru, na jučerašnjem kolegiju župana odbijeni su mnogi zahtjevi za  promjenama odnosa na pomorskom dobru u jednicama lokalne samouprave. Tako je odbijen zahtjev za povećanjem cijene ulaznice za plažu ispred TN Pine Beach Pakoštane u iznosu 45 kn za odrasle i 20 kn za djecu,  čime cijena ulaznice ostaje 30 kn za odrasle i 15 kn za djecu. Zadarski  župan Stipe Zrilić dodao je i kako se ulazak na plažu naplaćuje na svega  sedam od registriranih 270 plaža.
Općini Sukošan nije dozvoljen prijenos koncesije za naplatu parkirališta i istezališta brodova. Hotel Adria klub u Biogradu neće dobiti koncesiju za postavljanje pontona s ležaljkama i suncobranima, a Marini Preko nisu dozvoljene nove granice obuhvata pomorskog dobra na kojima  se ishodi koncesija.
Na jučerašnjem kolegiju, uz puno odbijenica, bilo je i pozitivnih odgovora. Općini Galovac odobreno je 20.000 kuna za novu katastarsku izmjeru koja košta 419.644 kuna. Naime, iako je Općina Galovac u teškoj  financijskoj situaciji, 70 posto sredstava za ovu izmjeru mora osigurati iz  vlastitih sredstva. Za resornog pročelnika Olivia Meštrovića ovo je neprihvatljivo jer bi ovaj posao država trebala financirati u cijelosti. No na  upit župana Zrilić ima li kakva EU mjera kojom bi se premostio ovaj problem, Meštrović je rekao da takvih, izravnih mjera za sad ne postoji, ali  da će se to pokušati provući kroz izradu operativnih mjera. Inače, katastarska izmjera na cijelom području Zadarske županije koštat će ukupno  oko 30 milijuna kuna.
Dodatni troškovi
Općini Poličnik odobreno je 350.000 kn za završetak izgradnje uređaja  za pročišćavanje fekalnih i tehnoloških otpadnih voda u Poslovnoj zoni  Grabi. Za ovu namjenu dobiven je kredit Hrvatske banke za obnovu i  razvitak u iznosu od 5.433.764,34 kune. Međutim, tijekom izvođenja radova dogodile su se promjene u tehnološkom procesu koje su iziskivale  dodatne troškove, koji su narasli na 1.883.310,52 kune, bez PDV-a. Prema  mišljenjima stručnjaka bez dodatnih radova rad sustava pročišćavanja  bio bi doveden u pitanje. Proveden je postupak javne nabave te je s izvođačima zaključen ugovor o izvođenju radova. Općina Poličnik vlastitim je sredstvima uspjela podmiriti tri privremene situacije u iznosu od  1.247.680,57 kune, bez PDV-a. Radovi na pročišćivaču se uskoro završavaju, te dospijeva na plaćanje četvrta privremena situacija, u iznosu  od 401.404,45 kuna, bez PDV-a. Kako ovi neplanirani troškovi nadilaze  proračunske mogućnosti Općine Poličnik obratili su se za pomoć Županiji.