Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Učenici u prilici koristiti nove tehnologije

06.06.2016. 22:00
Učenici u prilici  koristiti nove  tehnologije


– Veseli me što smo našom zaslugom ušli u projekt e-škole te ćemo nastaviti naš afirmativni pristup u korištenju novih tehnologija u obrazovanju. U Dalmaciji je karakteristično hvaliti se, a da nam to ne bi promaknulo pohvalit ćemo se brojnim nagradama i priznanjima, kazao je Perković
U zadarskoj Pomorskoj školi jučer je održan Dan otvorenih  vrata, a u sklopu ovog događanja predstavljena je i oprema koju je ova  srednja škola dobila od Carneta, te na taj način ušla u sustav e-škola.
– Veseli me što smo našom zaslugom ušli u projekt e-škole te ćemo  nastaviti naš afirmativni pristup u korištenja novih tehnologija u obrazovanju. U Dalmaciji je karakteristično hvaliti se, a da nam to ne bi promaknulo pohvalit ćemo se brojnim nagradama i priznanjima. Među  uglednim gospodarstvencima u Hrvatskoj dobili smo nagradu Hrvatskog društva za kvalitetu prošle godine, iznjedrili smo državne prvake i  viceprvake u struci i obrazovanju, u sportu. Svaki dan nam ide sve bolje i  bolje. Politika naše škole je da je učenik u centru našeg profesionalnog  interesa i zbog toga smo napravili uspješnu školu, naglasio je Svetko Perković, ravnatelj Pomorske škole.
Najbolje što imamo, dodao je, to su 404 naša učenika i 50 pouzdanih,  vrijednih i složnih djelatnika.
– Nadam se kako će godine koje su pred nama biti savladane još bolje,  rekao je Perković.
Projekt financiran sredstvima EU
Dvadeset škola u Hrvatskoj ove godine ušlo je u projekt e-škola Carneta, a među njima je i zadarska Pomorska škola. Prva faza projekta već je  odrađena, opremu je dobilo 20 hrvatskih škola, a u drugoj fazi Carnet će  opremiti dodatnih 130 škola. Učenici koji izlaze iz srednje škole, primjenjujući nove tehnologije u učenju i obrazovanju imaju priliku steći  znanja koja će im biti potrebna na fakultetima ili u daljnjem radu.
Pomorska škola je svojom zaslugom ušla u ovaj projekt, financiran iz  EU, koji bi u konačnici trebao obuhvatiti 150 hrvatskih škola.
Tehnologija koju su dobili uvelike će pomoći u daljnjem učenju i radu,  kao i pružiti mogućnost da se iz bilo kojeg ugla škole mogu služiti internet sadržajima. Nekoliko učionica opremit će se računalnom tehnologijom koja bi bila na raspolaganju učenicima i profesorima.
Korištenje informacijskih tehnologija u nastavi provodi se kako bi  učenici koji izlaze iz e-škola bili što spremniji za nastavak školovanja  svladavši vještine i znanja koja se teško mogu steći u obliku klasičnog  obrazovanja. Nastavnici i profesori u svojim predavanjima sada će imati  prilike još više koristiti i primjenjivati nove tehnologije.
Pozitivan odmak
Na Danu otvorenih vrata Pomorske škole nazočio je Ivan Šimunić,  županijski pročelnik.
– Čestitam vam na svim dosadašnjim uspjesima koje ste ostvarili. Neka vam to bude poticaj u daljnjem radu. Uspjeh škole treba se mjeriti ne  isključivo ocjenama učenika, broju neopravdanih sati ili provedenih pedagoških mjera, već uspješnošću učenika nakon završetka srednje škole  te kakaqv je utjecaj imala njihova srednja škola na profesionalnu karijeru. To je jako važno jer djeca osim što nose uspomene iz osnovne i srednje škole, u njima steknu znanje i vještine za čitav život. Uspješnost je  ono što želimo mjeriti. U vremenu u kojem živimo, još je jedna mjera uspješnosti, sudjelovanje u EU projektima, čime se može podignuti kvaliteta škole i razina uspješnosti njezinih učenika. Ova škola je prepoznatljiva i u svijetu na čemu vam također čestitam u ime osnivača, Zadarske  županije, izjavio je pročelnik Šimunić.
Pomorska škola je jedna od najaktvnijih škola u korištenju novih tehnologija u Zadru, uz Medicinsku školu Ante Kuzmanića.
Učenici koji žele upisati Pomorsku školu mogli su jučer na Danima otvorenih vrata iz prve ruke dobiti sve potrebne informacije što im se sve  nudi u ovoj srednjoj školi, a primjena novih tehnologija u obrazovanju,  zasigurno je prednost i pozitivan odmak od dugogodišnjeg klasičnog  obrazovanja.