Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća 14. ili 21. lipnja

06.06.2017. 22:00
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća 14. ili 21. lipnja


Nakon riješene političke situacije u Zadru koja je HDZ-ovoj koaliciji donijela 18 vijećnika, jedna od glavnih političkih tema u Zadru je – tko će voditi Gradsko vijeće? Naime, predstojnik Ureda državne uprave u Zadru Ivo Gregov potvrdio nam je da će se konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća održati 14. ili 21. lipnja, a čeka se još usklađenje s konstituiranjem Županijske skupštine:
– Zakon je tu jasan i rok za sazivanje konstituirajućih sjednica općinskih i gradskih vijeća i Županijske skupštine je 30 dana od konačnosti rezultata. Rok za Gradsko vijeće tako ističe 28. lipnja, pa sada sa čelnicima gradova i općina dogovaramo termine konstituirajućih sjednica – kaže Gregov.
Nasljednik Živka Kolege, koji je ovo vijeće vodio u dva mandata, morat će biti čovjek čeličnih živaca, jer se sjednice u pravilu odvijaju na rubu incidenta, nerijetko se pretvarajući u pravi cirkus. Kolegu smo tako često znali gledati kako preklinje vijećnike da se smire, a znao je u pomoć pozivati i zaštitare.
Gerilske metode
Kako se iz redova koalicije Mosta i Akcije mladih može čuti da će Marko Pupić-Bakrač ipak ući u klupe Gradskog vijeća, a ne Županijske skupštine, “sretnika” koji nasljeđuje Živka Kolegu i u ovom sazivu čekaju maratonske sjednice. Potvrdio je to i jedan član Akcije mladih koji je, ni manje ni više, zatražio prijem kod novog gradonačelnika Branka Dukića, te mu čak predložio i teme, a jedna od njih je ona o – “ratnim profiterima”.
Iz svega je jasno da će Akcija mladih i u novom sazivu vijeća ići na, kako ju je nedavno nazvao i njihov koalicijski kolega Stipe Bjeliš, gerilske metode, pa će Gradsko vijeće trebati nekog iskusnog tko će sa ovim “gerilcima” moći izići na kraj.
Zasad se iz redova HDZ-a može čuti za dva imena: Zvonimira Vrančića i Dražena Grgurovića. Bivši zadarski gradonačelnik i dogradonačelnik kaže kako stranka još nije donijela odluku o tome, te na tu temu ne želi razgovarati.
Jeftini populizam
Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Joso Nekić, navodi kako doista u stranci o tome još nisu razgovarali te će na tu temu uskoro biti sazvana sjednica GO-a:
– Konačnu odluku o predsjedniku Gradskog vijeća donijet će vijećnici, a Vijeće će donijeti i poslovnik kako bi se izbjegle sve one nepoželjne situacije koje smo često morali gledati u prošlom sazivu, kada su neki vijećnici raspravljali o svemu samo ne o točkama dnevnog reda. Vjerujem da se naša društvena i politička situacija razvija u boljem smjeru i da neće više biti onakvog nereda na sjednicama, jer ni građani ne žele ovaj jeftini populizam, već ozbiljnu raspravu o problemima i onome što će dovesti do boljeg života. Ovo što sada radi Akcija mladih već najavljuje kako će njihovi vijećnici raditi na isti način, provokacijama, ali će onda na idućim izborima i proći na isti način. Ovo što se sada hvale da su dobili više vijećnika mogu zahvaliti samo markici Mosta, koji je značajna hrvatska stranka. Za razliku od njih, HDZ je ostvario puno bolji rezultat od svih dosadašnjih izbora od 1993. godine, što znači da smo dobili najveće povjerenje građana. Stoga su na kraju svi ti pokušaji provokacija, kojih će itekako biti i na Gradskom vijeću, neozbiljni i djetinjasti – poručuje Nekić.
Ostaje vidjeti hoće li novi gradonačelnik, ali i novi poslovnik, uspjeti smiriti “gerilce” na Gradsko vijeću, no sudeći prema potezima nekih vijećnika već uoči konstituirajuće sjednice reklo bi se da nam slijedi repriza već viđenog.