Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prirodne znanosti, fizika i biologija ispred psihologije i politike!

06.06.2017. 22:00
Prirodne znanosti, fizika i biologija ispred psihologije i politike!


Ispitom iz psihologije jučer je u 9 sati počela državna matura. U Gimnaziji Vladimira Nazora psihologiju je kao izborni odbralo 56 maturanata, saznajemo od ravnatelja Rade Šimičevića.
– Jučer u 14 sati bio je ispit iz informatike na koji je izašlo četvero učenika, a danas su na rasporedu kemija i sociologija, dodao je Šimičević.
Psihologija je uz sociologiju te politiku i gospodarstvo, koja je bila “najlakši izborni predmet”, godinama slovila za najpopularniji predmet na državnoj maturi, ali ove godine su se stvari bitno izmijenile. Učenici kao da više ne gledaju kako će lakše proći maturu već smisleno odabiru predmete koji će im se bodovati prilikom upisa na fakultet.
Tako je ove godine na razini Hrvatske najveći broj maturanata za izborni predmet na maturi prijavilo daleko zahtjevniju fiziku umjesto politike.
Šimičević navodi kako imaju dosta učenika koji za izborni predmet prijavlju, među ostalim, kemiju, biologiju, predmete koji su im potrebni ukoliko žele ići studirati medicinu ili srodna zanimanja.
Fiziku prilikom upisa traže tehnički fakulteti na koje je velika navala. Trendovi se očito mijenjaju, iako još uvijek postoji navala na društvene fakultete, a koji kasnije ne garantiraju zaposlenje u struci, barem ne ono dugoročno i sigurno. Tehnički fakulteti i oni prirodnih znanosti sada su traženiji, kao i zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada.
Ove godine zabilježen je i velik broj učenika koji su kao izborni predmet prijavili biologiju, koja je također puno zahtjevnija od politike i gospodarstva.
Ovaj posljednji nastavni predmet prijašnjih godina kao izborni na državnoj maturi većinom su odabirali maturanti čiji je izbor za daljnje školovanje obuhvaćao fakultete društvenih i humanističkih znanosti.
Hrvatski jezik na državnoj maturi na rasporedu je 19. lipnja kada maturanti pišu esej, dok će samo dan kasnije, 20. lipnja pisati ispit iz hrvatskog jezika i to A i B razinu.
Matematika, A i B razina na rasporedu je 26. lipnja.