Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Duško Lokin: Splićani, sram vas bilo!

Autor: Irena Jurjević

06.07.2010. 22:00
Duško Lokin: Splićani, sram vas bilo!

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Lokin je nastupio u prvoj večeri festivala. S grupom Pašticada izveo je pjesmu “Lipa spiza dalmatinska”. Pašticada, gradelada, pašta fažol, marinada, lipa spiza dalmatinska – nabrajao je zadarski pjevač, no publika, a i žiri nisu prepoznali kulinarsku vrijednost ove pjesme pa tako on nije stigao ni do finala
Ovo je prijevara. Moja pjesma je među tri najveća hita, prava je dalmatinska, splitska, i nek’ ih sram bude. Splićani i organizatori ovog festivala – sram vas bilo, bio je komentar Duška Lokina pred televizijskim kamerama nakon što njegova pjesma nije odabrana za finale 50. splitskog festivala.
Lokin je nastupio u prvoj večeri festivala. S grupom Pašticada izveo je pjesmu “Lipa spiza dalmatinska”. Pašticada, gradelada, pašta fažol, marinada, lipa spiza dalmatinska – nabrajao je zadarski pjevač, no publika, a i žiri nisu prepoznali kulinarsku vrijednost ove pjesme pa tako on nije pristigao ni do finala.
Za razliku od prvotne izjave, nekoliko dana kasnije, strasti su se ipak malo primirile, no pjevač i dalje nije krio razočaranje (ne)plasmanom.
– Pjesmu sam dao na splitski festival i ona je trebala biti uvrštena i na CD festivala. Naime, kada su me tražili da im dam pjesmu rekao sam im da mi moraju garantirati finale jer je riječ o pjesmi koja je specifična, vesela, ima aktualnu temu i lako se pamti. Kao takva, spada među nekoliko boljih pjesama na “Splitu”. Rekli su mi “nema problema” samo da pjesmu predam, što sam i napravio. Ne bi mi bilo toliko žao inače, no to je napravljeno da se eliminiraju pjevači poput mene i Vinka Coce, jer bi u suprotnom zasmetali drugim pjesmama i pjevačima koji su promovirani od strane određenih ljudi. Što je najbolje, neformalno znam i da sam prema glasovima ušao u finale, otkriva Lokin. Ipak, iskazano nezadovoljstvo ne znači da će sljedeće godine okrenuti leđa splitskom festivalu:
– Naravno da ću doći opet. Ovo što se dogodilo ove godine ima veze s ljudima, ne sa samim festivalom, kazuje. No, na opasku kako će najvjerojatnije i sljedeće godine festival voditi isti ljudi, pjevač naposljetku priznaje:
– Ma uvijek se u životu isplati riskirati. I ako ga budu vodili isti ljudi, uvijek je korisna promocija. Moja pjesma se mogla čuti na televiziji, evo i vi ste me zvali. Jedino što promocija nažalost ove godine nije bila stopostotna, već pedesetpostotna, kazao je.
Što se tiče izbora pobjednika, nakon što smo ga podsjetili o kome se radi, Lokin nije imao nikakvih primjedbi. Pohvalio je pjesmu klape Sveti Florijan, ali i Mladena Grdovića:
– Mladenu je pjesma bila odlična, kao i nastup tijekom svih pet dana. Doduše, malo klimav, ali odličan, zaključio je.