Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nazvao odvjetnika iz zatvora i zahvalio mu

Autor: Minja Gugić

06.07.2010. 22:00
Nazvao odvjetnika iz zatvora i zahvalio mu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Informaciju je potvrdio i Šopićev odvjetnik Smiljan Bakočević pojasnivši kako nije dobio tzv. ukidbeno rješenje i njegovo obrazloženje, pa ne može govoriti o detaljima. Sudac Boris Babić odluku Vrhovnog suda nije želio komentirati
Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Županijskog suda u Zadru kojom je 23-godišnji Elvis Šopić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 godina zbog kaznenog djela teškog ubojstva na osobito podmukao način, a riječ je o ubojstvu taksista Igora Ćustića iz Murvice.
Tu nam je informaciju jučer potvrdio i Šopićev odvjetnik koji ga je branio po službenoj dužnosti – Smiljan Bakočević rekavši kako je točno da je presuda ukinuta i da će se suđenje ponoviti ali, kako je rekao, još nije dobio tzv. ukidbeno rješenje i njegovo obrazloženje.
– Prihvaćena je moja žalba na presudu. Kad pismenim putem primim rješenje i obrazloženje, onda ću svakako moći govoriti detaljnije – zaključio je odvjetnik Bakočević čijeg se doista impresivnog i nadahnutog završnog govora na kraju ovog mučnog i dugotrajnog sudskog procesa, novinari svih zadarskih redakcija koji su pratili suđenje i danas, dobro sjećaju.
A, Elvis Šopić u pritvoru je zadarskog Istražnog centra već dvije i pol godine i kako nam je rekao odvjetnik Bakočević, kad je saznao za ukidanje presude i ponavljanje suđenja, nazvao ga je iz zatvora i zahvalio mu se.
Presudu od 30 godina zatvora izrekao je 3. studenog prošle godine, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić.
Obrazlažući presudu, sudac Babić je tada podvukao kako je Sudsko vijeće prihvatilo tezu tužiteljstva da je riječ o kvalificiranom obliku ubojstva za što je zakonom zapriječena i kazna dugotrajnog zatvora, no kako je riječ o do tada neosuđivanom mlađem punoljetniku, zatvorska je kazna ipak smanjena.
Pri određivanju visine zatvorske kazne Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru uzelo je u obzir činjenicu da je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da je mladić ubio nesretnog taksista hicom iz skraćene lovačke puške iz neposredne blizine i to sa suvozačevog mjesta.
Šopić je tijekom suđenja priznao zločin, ali se branio da je sačmarica slučajno opalila nakon što su se on i Ćustić posvađali i naguravali u autu.
Naime, ukrcavši se prethodno u taksi na zadarskom Autobusnom kolodvoru, Šopić je 29. siječnja prije dvije godine oko 22.30 sati na cesti nadomak sela Korlat, pokraj Benkovca skraćenom lovačkom puškom koju je sakrio ispod jakne pucao u čelo taksistu nakon čega je, prema optužnici, zajedno s taksijem zapalio tijelo. Karbonizirano tijelo i automobil ubrzo su pronađeni uz rub ceste, a samo dan nakon ubojstva pronađen je i Šopić.
Nakon uhićenja, Šopić je policiju odveo do nadvožnjaka u blizini Benkovca gdje je pušku bacio.
Sudac Boris Babić jučer nije želio komentirati odluku sudaca Vrhovnog suda jer, kako je rekao, još ništa “napismeno” nije dobio.