Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Neandertalci dovode turizam u Raštević

06.07.2012. 22:00
Neandertalci dovode turizam u Raštević


Našli smo alate koje su neandertalci izrađivali prije 40.000 godina, otpadne ostatke od njihove proizvodnje i životinjske kosti od kojih su neke bile lovljene životinje, a neke životinje su ovu špilju koristile kao brlog. Možemo reći da imamo izuzetno vrijedno nalazište
U Velikoj  pećini u kanjonu Kličevice u Rašteviću arheolozi  su otkrili tragove neandertalaca. Špilja je na nekoliko metara nadmorske  visine, ima niski ulaz i u  njoj arheološka istraživanja zasad traju dva tjedna.
Radi se o nalazu života  nesndertalaca koji su ovdje boravili oko 40.000  godina prije nove ere.
– Lokalitet je vrlo vrijedan za proučavanje srednjeg paleolitika Hrvatske, a osobito značenje  ima za prostor sjeverne  Dalmacije, gdje predstavlja pravu rijetkost. Nakon provedenih probnih  iskopavanja, sada su na  ovom nalazištu započela  sustavna istraživanja koja  otkrivaju tragove najranijeg boravka čovjeka na tlu  Dalmacije. Neandertalci  iz Velike pećine živjeli su  približno u isto vrijeme  kao oni iz Mujine pećine  kod Kaštela i špilje Vindija u Hrvatskom zagorju,  kaže Natalija Čondić, viša  kustosica Arheološkog  muzeja u Zagrebu.
Rad je rezultat suradnje  Arheološkog muzeja Zadar s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te u  partnerstvu s kolegama s  američkog University of  Wyoming. Krajem ovog  tjedna završava se druga  istraživačka kampanja u  Velikoj pećini.
U špilji su ostaci nesndertalaca iz posljednjih  10.000 godina njihovog  boravka na Zemlji, dok je  Hušnjakovo brdo, odnosno krapinsko nalazište,  90.000 godina starije od  Kličevice.
Neandertalac je izumrla  vrsta roda homo, srodna  suvremenoj ljudskoj vrsti  homo sapiens koja je nastanjivala većinu europskog kontinenta i dio jugozapadne Azije, od sjevera Arapskog poluotoka  do šire okolice Kaspijskoga mora.
Rasvjetljavanje misterija
Prve karakteristike  neandertalske vrste pojavljuju se oko 320.000 godina prije nove ere, tipična neandertalska morfologija razvija se do  200.000 godina prije nove  ere, a posljednji neandertalci živjeli su oko tridesetak tisuća godina  pr.n.e. Još uvijek nije  znanstveno utvrđeno kako ni zašto je došlo do  njihova izumiranja, a  možda će istraživanja u  Kličevici doprinijeti rasvjetljavanju misterija.
– Da, tome težimo. Posljednji europski neandertalci pronađeni su u špilji  Vindija i datirani su na  33.000 godina prije sadašnjosti. Čak i ako ne  pronađemo fizičke ostatke  čovjeka, upravo ovo što  ovdje pronalazimo, njihovi  materijalni ostaci i životinjske kosti, ako se istraživanja nastave u nekoliko sezona, dovoljne su za dobar  uvid u njihove strategije  preživljavanja i način života. Samo treba dovoljno dugo raditi i provoditi analize,  kaže Ivor Karavanić, redoviti profesor Odsjeka za arheologiju i prodekan  Sveučilišta u Zagrebu.
– Našli smo alate koje su  neandertalci izrađivali prije  40.000 godina, otpadne ostatke od njihove proizvodnje i životinjske kosti od  kojih su neke bile lovljene  životinje, a neke životinje su  ovu špilju koristile kao brlog. Možemo reći da imamo  izuzetno vrijedno nalazište,  objasnio je Karavanić.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU