Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ispustili fekalije u more, zbog smrada turisti pobjegli iz obližnjih lokala

06.07.2016. 22:00
Ispustili fekalije u more, zbog smrada turisti pobjegli iz obližnjih lokala


“Kod malog parapeta na rivi u Turnju se pušta nešto u more, osjeti se smrad. Kanalizacija iz kamiona cisterne izliva se direktno u more. Gosti su mi sa tri stola pobigli ća. Smrad je neopisiv, a stanje neizdrživo. Zašto puštaju, jesu li normalni. Glupi su ka teće. Sigurno će nešto tako napraviti Peci (op. a. nadimak načelnika Sv. Filip i Jakova) ispred njegovog restorana. Meni su pošli svi koji su bili u fast foodu. To je najveća sramota, postoji inspekcija što niste zvali. To može samo u Turnju…”.
Riječ je o prvim komentarima na Facebook stranici Općine Sv. Filip i Jakov ispod više fotografija s kamionom cisternom Kulaš iz Biograda na Moru i cijevi na samom rubu obale, sa četiri osobe uokolo nje, koje je jučer oko 12.30 sati objavila Danijela Šarić iz restorana brze prehrane, Fast fooda Ema u Turnju.
– Upravo mi je u uredu bio Danilo Šarić iz fast fooda koji se potužio na smrad. I mi smo u čudu, pa kanalizacija još nije u funkciji. Na njoj uopće nema priključaka, odgovorio je načelnik Zoran Pelicarić na pitanje Zadarskog lista. Pelicarić je odmah na mjesto događanja uputio komunalnog redara Gordanu Eškinju kako bi izvršila nadzor i utvrdila činjenično stanje, a za nepunih pola sata je obznanio:
– Kanalizacija nije u funkciji i u njoj nikako ne bi trebale biti otpadne vode i fekalije. Prvi priključci bi trebali biti tek nakon ljeta. Ali sve je moguće, pa i to da se možda netko ilegalno priključio na sustav odvodnje, što ćemo istražiti, rekao je Pelicarić, objašnjavajući kako se radi o istražnim radovima pomoću specijalne kamere.
 – Cilj je učinkovita sanacija kanalizacijskog sustava u Turnju i Sv. Filip i Jakovu. Na jednom ili više mjesta u tim cijevima prodire more. Cisterna crpi more iz cjevovoda zbog snimanja s kamerom, a u more ne izlijeva ništa. Nije riječ o nikakvom izlijevanju kanalizacije u more, to bi onda graničilo, ne s neodgovornošću, već s ludošću, tvrdi načelnik Zoran Pelicarić.
Za odgovore na događanja u Turnju upitali smo i biogradski Komunalca, koji skrbi za vodovod i odvodnju na području bivše općine Biograd, od kojih su i općinska sela u filipjanskom priobalju: Sv. Filip i Jakov, Turanj i Sv. Petar.
– Sustav odvodnje u Turnju nije priključen na kanalizacijski sustav Biogradska rivijera s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda na Kumentu. U cjevovodu ni u kojem slučaju ne bi trebale biti fekalije i smrad, kazao je Marin Colić, direktor Komunalca.
Pritom je istaknuo kako će prvi priključci na kanalizaciju biti na jesen, nakon sanacije cjevovoda i zaustavljanja prodora mora.
– U to sporno vrijeme na turanjskoj rivi iz šahta, kanalizacijskog cjevovoda u cisternu se crpilo more, kako bi ovlašteni stručnjaci iz Splita sa specijalnom kamerom, u svrhu sanacije, mogli nesmetano snimiti mjesta na kojim je more prodrlo u cjevovod, objašnjava Colić.
A što je onda uzrokom neugodnog mirisa, smrada iz kanalizacijskog cjevovoda nakon otvaranja šahta i crpljenja s cisternom u centru Turnja, ustajalo more ili fekalije, upitali smo Colića.
– Ne isključujemo mogućnost da se poneki neodgovorni pojedinac ilegalno priključio na kanalizacijski cjevovod, sve je moguće. Odmah ćemo poduzeti mjere progona protiv nepoznatog počinitelja, obznanio je Marin Colić.