Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mladiću mjera pojačane brige i nadzora

06.08.2010. 22:00
Mladiću mjera pojačane brige i nadzora


Žilić je proglašen krivim i osuđen za posjed droge koju mu je policija pronašla u pretresu obiteljske kuće u Bibinjama, a Vuletu su policajci uhvatili s drogom ispred zgrade


Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Županijskog suda u Zadru kojom je 21-godišnjem Marijanu Žiliću dosuđena uvjetna osuda tzv. pridržaj maloljetničkog zatvora s rokom kušnje od dvije godine te  odgojna mjera pojačane brige i nadzora koja može trajati najkraće šest mjeseci, a nadulje dvije godine što ovisi o njegovom ponašanju.
O njegovom vršnjaku Josipu Vuleti, Vrhovni sud nije ni odlučivao jer nije uložena žalba na presudu koju je donio Županijski sud u Zadru, pa je samim tim ta presuda odmah postala pravomoćna, a radi se također o uvjetnoj osudi maloljetničkog zatvora u trajanju od dvije godine. Obojica su osuđena zbog kaznenog djela zlouporabe opojne droge, a riječ je speedu i ecstasyju.
Presudu koju je Vrhovni sud prihvatio i potvrdio u slučaju Žilića, u veljači ove godine na Županijskom sudu u Zadru izrekao je sudac Boris Radman koji je tada u obrazloženju presude istaknuo kako je prema dvojici mladića bio blag, obzirom na njihove godine i dosadašnju neosuđivanost, ali ih je i upozorio  kako sud ima pravo preinačiti izrečenu kaznu ukoliko ne budu provodili izrečene mjere ili pak, ako budu ponovili kazneno djelo. Tako bi Žiliću mogao biti dosuđen boravak u Odgojnom domu, dok Vuleti prijeti maloljetnički zatvor.
Podsjetimo, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, Žilića se teretilo da je od lipnja do kolovoza prošle godine u četiri navrata Vuleti na njegovo radno mjesto na benzinskoj postaji u marini Dalmacija u Bibinjama, donosio i prodavao po 50 grama speeda za što mu je  Vuleta  plaćao po tri tisuće kuna te da mu je posljednji put, 26. kolovoza, prodao 150 grama speeda za devet tisuća kuna i 140 tableta ecstasyja za tri tisuće kuna. No, optužba to nije uspjela dokazati. Stoga je Žilić proglašen krivim samo za posjedovanje i to one količine droge koju mu je policija pronašla u pretresu obiteljske kuće u Bibinjama . Žilić je tada s balkona svoje sobe pokušao baciti jedan paketić speeda, a u dvorištu ispred kuće, odnosno kraj parkiranog motocikla, pronađena su mu još dva paketića.
No, to nije bio slučaj sa Vuletom kojeg je policija uhvatila ispred zgrade s 23 paketića speeda, a koje im je on tada i dobrovoljno predao rekavši još kako je tu drogu kupio od Žilića. U pretresu njegovog stana policajci su tom prilikom pronašli još nekoliko paketića speeda te nekoliko paketića marihuane.