Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kanarinci na violinama

Autor: Irena Jurjević

06.09.2008. 22:00
Kanarinci na violinama

Foto: Zvonko KUCELIN



Tijekom dvosatnog (i dužeg) nastupa posebno su se isticale solo dionice na cimbalu, instrumentu za kojim je u subotu svirao najbolji svjetski svirač ovog tradicionalnog instrumenta Oszkar Őkrős
Najpoznatiji i najveći romski simfonijski orkestar – Budapest Gypsy Symphony Orchestra, u subotu navečer u dvorani Višnjih dočekalo je čak šest tisuća gledatelja. Izvrsnoj posjećenosti, osim nadaleko poznate reputacije orkestra, zasigurno je pridonijela i više nego pristupačna cijena ulaznice od 50 kuna za tribine ili 100 kuna za parter, a što je bilo, za razliku od tristotinjak kuna koliko je prije nekoliko godina koštala ulaznica za nastup romskih glazbenika, i više nego povoljno. Naravno, ulaznice za koncert su bile u potpunosti rasprodane, a brojna publika je u kolonama prema Višnjiku počela dolaziti još sat vremena prije početka programa. Također, nesvakidašnjem spektaklu odazvali su se i brojni poznati Zadrani – ministrica pravosuđa Ana Lovrin, gradonačelnik Živko Kolega, župan Stipe Zrilić, košarkaš Jure Ružić, a među publikom je ‘uhvaćen’ splitski pjevač Goran Karan.
Poznatiji pod neslužbenim imenom ‘100 romskih violina’, romski glazbenici su zadarsku publiku dočekali Plesom sablji, nakon čega su nastavili Brahmsovim Mađarskim plesom. Tijekom dvosatnog (i dužeg) nastupa posebno su se isticale solo dionice na cimbalu, instrumentu za kojim je u subotu svirao najbolji svjetski svirač ovog tradicionalnog instrumenta Oszkar Őkrős, ujedno i istaknuti član ovog veličanstvenog orkestra.
Repertoar romskih glazbenika u dvorani Višnjik sadržavao je skladbe koje su zabilježene u siječnju 2007. na njihovom dvostrukom live albumu snimljenom tijekom nastupa u Francuskoj u Lyonu, a koji inače vrijedi za njihov najkvalitetniji uradak do sada. On je tako uključivao izvedbe poznate mađarske i internacionalne romske glazbu, počevši od Vittoria Montia i Grigorasa Dinicua pa sve do do klasičnih djela od Johannesa Brahmsa, Georges Bizeta, Arama Khatchatouriana, Pabla de Sarasate ili Johanna Straussa, koje su još više dobivale na značenju kada se uzme u obzir da svirači nisu imali partiture tijekom nastupa.
Ljubitelji romske glazbe u subotu su zasigurno došli na svoje, iako bilo je i onih kojima je dvosatna izvedba bila čak i malo previše, pa su vrijeme kratili šetnjom na relaciji gledalište-predvorje. No, to ostatak publike nije spriječio da od romskih glazbenika dobije čak tri bisa. Također, simpatije mnogih zasigurno su zaslužili violinisti koji su pred kraj koncerta izveli stanoviti ‘jamm session’, a koji je publika ubrzo preimenovala u ‘kanarince na violinama’.
Inače, koncert u Zadru je, kao i onaj dan ranije u Zagrebu, imao i humanitarnu notu. Naime, dio prihoda namijenjen je Zakladi Ana Rukavina za troškove tipizacije uzoraka potencijalnih darivatelja koštane srži.
 


Jedini zahtjev – 50 litara Nescaffea i 200 litara vode
Inače, za ovako impozantnu postavu svirača organizatori su prije koncerta imali zadatak osigurati 50 litara Nescaffea i 200 litara vode Jana, što je ujedno bio jedini njihov zahtjev, no i svakako zanimljiv podatak kada se uzmu u obzir često nerazumni zahtjevi na kojima inzistiraju svjetske zvijezde tog kalibra.