Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Opet krađa nadgrobnog kipića

Autor: Minja Gugić

06.09.2009. 22:00
Opet krađa nadgrobnog kipića

Foto: Tomislav JERAK



Ovoga puta “na udaru” je bilo mjesno groblje u Škabrnji odakle je ukraden mesingani kip Gospe. Početkom ovog mjeseca, podsjećamo, s mjesnog groblja u Pridrazi je ukradeno čak osam nadgrobnih kipića


Nakon što je početkom rujna ukradeno osam nadgrobnih, ukrasnih kipića na mjesnom groblju u Pridrazi, takav se vandalizam dogodio i u Škabrnji.
Naime, prema informaciji iz PU zadarske, najvjerojatnije u razdoblju od 14. kolovoza do 5. rujna na škabrnjskom mjesnom groblju, nepoznati je vandal s grobnice u vlasništvu 45-godišnjeg mještanina ukrao mesingani kip Gospe visine oko 50 cm. Vlasniku grobnice pričinjena je materijalna šteta u iznosu oko tri tisuće kuna.
Nakon dojave vlasnika grobnice i obavljenog očevida na groblju, policiji nije preostalo ništa drugo, već da podnese kaznenu prijavu koja je za sad naslovljena na nepoznatog počinitelja – zbog krađe.
Krađa koja je zgrozila javnost, a prema istom “scenariju” dogodila se noću 1. rujna ove godine kad je razbojnik s pridraškog mjesnog groblja odnio 30-ak centimetara visoke mesingane figure s likom Majke Božje. Njihova je tržišna vrijednost oko tri tisuće kuna po komadu, no obiteljima pokojnika materijalna je vrijednost, naravno, beznačajna u odnosu na onu emotivnu.
Mještani Pridrage bili su šokirani ovim vandalskim i, kako su tada rekli, bezbožnim činom, kakav ne pamte da se u njihovom mjestu ikada prije dogodio.
Inače, pridraško mjesno groblje sastoji se od starog i novog dijela, a nepoznati vandal ukrao je šest kipića s istočnog dijela novog groblja, jedan sa zapadnog i jedan sa starog dijela groblja.
Iako je policija odmah obavila očevid i na mjesnom groblju u Pridrazi, zbrojila nastalu štetu i razgovarala s obiteljima, još uvijek nemaju saznanja tko je počinitelj ovog barbarskog čina niti imaju osumnjičenih osoba.
Stoga ostaju otvorene sve mogućnosti, od one da je počinitelj ukrao kipiće zbog materijalne koristi, pa do one kako je to učinila duševno bolesna osoba, kao što je to bio slučaj na mjesnom groblju u Ugljan, mjestu na istoimenom otoku, prošle godine.
Tamo je, naime, 54-godišnji duševni bolesnik iz Nadina krao nadgrobne ukrase i potom ih odnosio na grob svojoj pokojnoj teti.
Policija i dalje intenzivno radi na otkrivanju i rasvjetljavanju oba slučaja. I onog u Pridrazi početkom mjeseca i ovog posljednjeg, u Škabrnji.