Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Volio bih i više biti uključen u rad kluba

Autor: Viktor Bogut

06.09.2009. 22:00
Volio bih i više biti uključen u rad kluba


Suradnja je poprilično limitirana jer često putujem, a usto je na volonterskoj osnovi. Pojednostavljeno, doniram svoje vrijeme bez naknade kad to mogu i drago mi je da na ovaj način mogu pomoći bivšem klubu – objašnjava Kovačić


Emilio Kovačić ponovno se vratio u KK Zadar. Doduše, na mala vrata. Nekadašnji hrvatski reprezentativac i jedan od zadarskih košarkaških legendi na poziv trenera Zmage Sagadina stavio se na raspolaganje matičnog kluba, i to najviše po pitanju scoutinga.
– Suradnja je nešto što je nastalo na upit trenera Sagadina, a usko je vezana s mojim poslom u scoutingu. Nažalost, suradnja je poprilično limitirana jer često putujem, a usto je na volonterskoj osnovi. Pojednostavljeno, doniram svoje vrijeme bez naknade kad to mogu i drago mi je da na ovaj način mogu pomoći bivšem klubu.
Ponekad se pojavite na treningu KK Zadra, a često razgovarate s igračima. Postoji li još nešto osim scoutinga što radite za KK Zadar?
– Ne. Doduše, volio bih biti više uključen u svakodnevni rad kluba, no kao što sam rekao, to nije fizički izvedivo u ovom trenutku.
 Jedno vrijeme vaše ime često se spominjalo u kontekstu budućeg sportskog direktora kluba. Postoje li ambicije koje idu u tom smjeru?
– Mnogo se po medijima špekuliralo mojim imenom za spomenutu dužnost. No, osim Zmage Sagadina nitko mi iz kluba nikada nije nudio ulogu čistača ili sakupljača lopti, a kamoli sportskog direktora. Uloga sportskog direktora je vrlo zahtjevan posao koji podrazumijeva veliku dozu kompetencije, a istovremeno i ljubavi prema klubu. Teško je govoriti o ambiciji i kandidaturi u sadašnjim okolnostima.
U posljednjih nekoliko mjeseci u KK Zadar dogodilo se mnogo igračkih i organizacijskih promjena. Vodstvo kluba je potpuno drukčije nego posljednjih pet godina. Smatrate li da će ovakve promjene dati i rezultate?
– Ne mogu dati odgovor na to pitanje jer sam autsajder i nemam svakodnevni uvid u rad kluba, niti sam ga imao prije. Ono što vidim kod seniora me veseli, jer su u dvorani dobar dio dana, što je preduvjet da se napravi nešto dobro. O drugim stvarima ne mogu govoriti jer nisam bio u klubu od završetka igračke karijere. Svakako bi me veselilo da klub više naglaska stavi na rad s mladima i da se u formiranju ekipe u budućnosti možemo osloniti na što više igrača iz svog vrta. Povijest govori da su sve naslove regionalne lige osvojile ekipe u kojima su stranci igrali sporedne uloge.
Tijekom vaše igračke karijere Zmago Sagadin vam je bio trener. Vjerujete li da je on kvalitetan izbor za Zadar?
– Sagadin mi je bio trener u Olimpiji dvije sezone. Sudjelovao je u razvoju velikog broja mladih igrača koji su kasnije napravili velike karijere. Za naše mlade košarkaše veliki je privilegij da ga imaju za trenera. Samo u moje vrijeme kroz njegove ruke su prošli Jaskevicius, Bečirovič, Welsh, Udrih, Milić, Brezec, Zukauskas i ostali koji su u Olimpiju došli kao anonimni igrači. Logično je za očekivati da će mladi igrači uz njega napredovati, jer pet sati stručnog rada dnevno dobar je preduvjet za to. Vjerujem da će Zmago ovdje napraviti odličan posao.
Pomagali ste Sagadinu i KK Zadru tijekom traženja pojačanja za ovu sezonu. Prisustvovali ste mnogim utakmicama ljetne NBA lige.
– Ljetna NBA liga je bila vrlo intenzivna jer se igrao veliki broj utakmica u kratkom vremenu, ali ta liga je i poslastica za ljude koji vole gledati mlade igrače koji se pokašavaju dokazati. Zadar, suprotno vjerovanju, nije u ljetnoj ligi tražio strance. Zmago ih je već selektirao prije ljetne lige, a tamo je samo potvrđena selekcija. Trener je imao istančane kriterije u dovođenju dvojice Amerikanaca, a relativno mali budžet je smanjio broj mogućih kandidata. Na kraju je uzeo dva momka s dobrim pedigreom za koje skauti govore da imaju NBA potencijal. Na Plaisteda prava polažu Pistonsi i oni će ga pratiti cijelu sezonu, dok je Downs također pod NBA povećalom jer je ostavio dobar dojam igrajući za Sunse. Kod obojice igrački potencijal nije upitan, a rizik kao i kod svih novaka je prilagodba na europski način igranja i življenja. Da su već odigrali punu sezonu ili dvije u Europi, Zadar ih ne bi mogao dovesti jer bi bili preskupi.
Jeste li sudjelovali u dovođenju ta dva igrača?
– Moja uloga u selekciji ove dvojice Amerikanaca bila je da pribavim o njima što više informacija. No, mora se znati da su oni tek dvojica iz poduže liste kandidata. Kad ste na početku selekcije, to je posao koji zahtijeva mnogo vremena, jer svaki potencijalni kandidat treba proći kroz obradu. Na kraju se Sagadin odlučio za gore spomenuti dvojac jer najviše odgovaraju njegovim kriterijima.


  SAMO SCOUTING NIJE DOVOLJAN




Kako je u posljednje vrijeme poznato, vaš “dnevni” posao je u tvrtki Synergy Sports Technolgy?
– Ne bih želio čitatelje previše zamarati o scoutingu, odnosno tvrtki Synergy Sports Technolgy za koju radim, jer je to aspekt košarke koji nije dio javne upotrebe. Samo ću reći da mi je žao što na izlaganju Obradovića u Jazinama prije par mjeseci nije bilo više ljudi. Smatram da je uvijek zanimljivo čuti što najuspješniji ljudi govore o svom poslu. Nije govorio samo o tehničkoj strani košarke već o mnogo drugih stvari koje su mogle zaintrigirati navijače u Zadru. Obradović, najtrofejniji trener Eurolige, tako je rekao da mu je u Panathinaikosu trebalo 10 godina da educira medije o važnosti svih igrača na terenu, a ne samo onih koji zabijaju koševe. Govorio je i o pokojnom Kreši i inovacijama koje je Krešo znao donositi iz Amerike, a koje su mijenjale europsku košarku. Na temu scoutinga je rekao da na poluvremenu utakmice njegovi igrači u svlačionici gledaju videoisječke prvog poluvremena. Poenta njegova izlaganja bila je da s vremenom neke stvari u košarci nestaju poput platnenih tenisica, šuta s dvije ruke, drvenih tabli… Synergy je danas inovacija koja pomaže raznim Messinama, Scariolima, Obradovićima itd. u svakodnevnom radu. Da ne bilo zabune, Synergy i scouting općenito tek je mali kotačić u sistemu stvaranja rezultata. Bez dobrih igrača, trenera, uprave i sreće nema tog scoutinga koji gubitnika može pretvoriti u pobjednika.


 NAJVEĆI DOBITAK BIO BI DOBRO ORGANIZIRAN KLUB


Što zadarski navijači mogu očekivati od momčadi u idućoj sezoni?
– Što se rezultata tiče, Zadar uvijek interesira samo vrh, iako je o tome nezahvalno govoriti ne znajući sastave i snagu ostalih momčadi. Doduše, ne treba se drugima previše ni zamarati, jer kad Zadar igra dobro i u dobroj atmosferi nitko ga ne može pobijediti. Osobno, najveći dobitak ove sezone bio bi dobro organiziran klub s funkcionalnim sustavom vrijednosti. Samo tim načinom Zadar jednog dana može u Euroligu.


 NISMO SE ŽELJELI SPOJITI S OSTALIM ŠKOLAMA


Nekoliko škola košarke u Zadru ujedinilo se. Iako je bio govora da će se i vaša škola priključiti toj „obitelji”, u konačnici ste ostali “solo”.
 – Škola košarke ide u svoju petu godinu te će i dalje ostati vjerna svojim principima od kojih je najvažniji individualni pristup. Bilo je govora o spajanju s ostalim školama, no do toga nije došlo jer me strah masovnosti.