Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bez kontakata nema kontrakata

06.09.2010. 22:00
Bez kontakata nema kontrakata


Župan Zrilić je istaknuo da u Zadarskoj županiji živi 27 Poljaka, a da je prošle godine 52.880 turista iz Poljske ostvarilo 380.000 noćenja. Poljaci su po posjećenosti, na petom mjestu u Zadarskoj županiji
Suradnja, prvenstveno ona gospodarska između Republike Poljske i Zadarske županije bio je razlog jučerašnjeg posjeta poljskog veleposlanika u RH Wieslava Tarka zadarskom županu Stipi Zriliću. Kako je u uvodu rekao župan Zrilić, međunarodnu i međuregionalnu suradnju Zadarska županija želi proširiti i na Poljsku, točnije na njeno Podkarpatsko vojvodstvo koje je na sastanku predstavljao zamjenik načelnika Bogdan Rzonca.
Župan Zrilić je istaknuo da u Zadarskoj županiji živi 27 Poljaka, a da je prošle godine 52.880 turista iz Poljske ostvarilo 380.000 noćenja. Poljaci su po posjećenosti, na petom mjestu u Zadarskoj županiji. Zadrane su prije svega zanimala poljska iskustva u realizaciji EU fondova posebice u razvoju komunalne i socijalne infrastrukture, poljoprivrede i poduzetništva. Veleposlanik Turk rekao je da je Podkarpatsko vojvodstvo poznato i po povijesnom nazivu Bijela Hrvatska, pa i tu postoje stanovite veze između dviju država. Uz to, kaže poljski veleposlanik, Poljska se zalaže za proširenje Unije, a sljedeće godine preuzima predsjedanje Europskom unijom. Samim tim Poljska podupire pristup Hrvatske EU.
Bogdan Rzonca je rekao da njegova regija broji oko 2,100.00 stanovnika te da je u Poljskoj poznata uzrečica „Bez kontakata nema kontrakata!” (ugovora prij. aut.) U tim kontaktima najviše je bilo razgovora o gospodarskoj suradnji, ali i o suradnji dvaju sveučilišta. Sveučilište u Rzeszówu broji 60 tisuća studenata.
Gospodarsku bilancu suradnje dviju zemalja predstavio je tajnik županijske gospodarske komore Denis Ikić. Ikić je rako da robna razmjena između Poljske i Hrvatske iznosi 540 milijuna eura, pri čemu je debalans na štetu Hrvatske iznosi 313 milijuna eura. Obrnuta situacije je u Zadarskoj županiji koja od 15 milijuna eura razmjene, bilježi suficit u iznosu 10 milijuna eura. U Poljsku se iz Zadarske županije najviše izvoze flex aluminijske folije koje se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji,te auto odljevci, što čini 8/7 ukupnog izvoza Zadarske županije. Iz Poljske najviše uvozimo motorna vozila i sirovi aluminij. Podkarpatsko vojvodstvo je tim zanimljivije što je u njemu smještena zrakoplovna industrija pa su tako svoje pogone osnovali Sikorsky, Pratt & Whitney i MTU.