Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Neka vrijeme napravi svoje za RK Zadar

06.09.2010. 22:00
Neka vrijeme napravi svoje za RK Zadar


Pomlađeni se zadarski sastav treba dokazivati i u nadolazećim susretima. Jedna utakmica ne čini proljeće, posebno ako je izgubljena
Kada jedna momčad na poluvremenu gubi s 10 golova razlike, a utakmicu završi s također uvjerljivih minus osam, najčešće je izložena udaru kritika. I najčešće s razlogom. Međutim, pomlađeni sastav Zadra koji je na otvaranju Prve Hrvatske rukometne lige upisao (uvjerljiv) poraz od favoriziranih Kaštelana – nije razočarao. Zašto?
Više je razloga. Prvi se odnosi na činjenicu da je društvo iz Mocira ove godine osuđeno na nastupe sa značajno oslabljenim sastavom. Da ne nabrajamo sva imena, dovoljno je napomenuti kako su “plavi” u 2010./11. sezoni lišeni usluga Ivana Buovca i Marijana Bašića, jednog od lanjskih najubojitijih tandema lige.
Da stvar po Zadar bude gora, par dana pored početak sezona predomislio se i Šime Markić, a momčad ostala bez jedine ozbiljnije alternative na lijevom vanjskom, odnosno bez igrača koji je trebao biti temelj nove, ponovit ćemo, oslabljene momčadi. Kada tome pridodamo i podatak da je na ogled s favoriziranim Kaštelanima Zadar otputovao nakon mjesec dana polovično odrađenih priprema i odrađenom samo jednom prijateljskom utakmicom – zaključak je jednostavan – gostujući se sastav nije osramotio; a to se, u kontekstu gore navedenog, može smatrati pozitivnim. Posebno iz razloga što su snage odmjerili sa sastavom koji je ove godine preuzeo ulogu jednog od najkvalitetnijih u Prvoj HRL. Momčad Ante Jureškina bit će jedna od najozbiljnijih kandidata za ulazak u elitni razred hrvatskog rukometa. Na okupu je četiri, pet godina, a o njenoj snazi svjedoče lanjska postignuća u Kupu, tj. ovogodišnje sudjelovanje u europskim natjecanjima.
Ako pogledamo u zapisnik, razvidno je tko je u subotnjem ogledu činio okosnicu Zadra. Kako je i najavio pred početak Prvenstva, Igor Nikolić je u vatru gurnuo golobrade mladiće, a ovi su mu povjerenje uzvratili vrlo dobrim nastupom. Matija Merhar i Nikola Maričić odigrali su svih 60 minuta. Prvi je na srednjem vanjskom dirigirao napadima “plavih” te preuzimao odgovornost s linije sedam metara, dok je Maričić imao dobru rolu na lijevom krilu. Uz dva Zadrova kadeta, priliku su dobili i Jakov Svorcina na vratima, Stipe Torbarina na krilu i Ivan Čirjak na desnom vanjskom, trolist mlađih koji se lani nije naigrao. To je svakako najveći dobitak Zadra nakon prvog kola. Ipak, mjesta za nekakva velika očekivanja nema. Neka vrijeme odradi svoje, a pomlađeni se sastav dokaže u nadolazećim susretima. Jedna utakmica ne čini proljeće, posebno ako je izgubljena.