Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pao broj prvašića u županiji

06.09.2010. 22:00
Pao broj prvašića u županiji


Iz godine u godinu, nažalost, bilježimo sve manje učenika u našoj školi. Prije trideset godina imali smo u školskim klupama 960 učenika, a sada ih imamo samo 208. Strah nas je da će nas pokositi tzv. “bijela kuga” ako se nešto radikalno ne učini i nad time bismo se konačno morali svi najozbiljnije zamisliti, kaže ravnatelj ražanačke Škole “Juraj Baraković” prof. Frane Lukić
Zvukom školskog zvona točno u 8 sati jučer je počela nova školska godina i u ninskoj Osnovnoj školi “Petra Zoranića”, kao i u školama u susjednim općinama Privlaka, Ražanac, Vir i Vrsi. Prema podacima koje smo dobili od ravnatelja ninske Osnovne škole prof. Tonćija Vukovića, u njihovoj matičnoj školi u Ninu te područnim odjeljenjima u Vrsima, Zatonu i Ninskim Stanovima, jučer je u klupe sjelo ukupno 303 učenika ili njih 11 manje u odnosu na lanjsku godinu.
Od toga broja 16 prvašića je u Vrsima, u Ninu 7, u Ninskim Stanovima 6, u Zatonu 2 dok iz Grba nije krenuo niti jedan prvašić. S učenicima će u razrednoj nastavi raditi 12, a u predmetnoj nastavi 20 učitelja i profesora.
– Gledano nekoliko godina unatrag broj novoupisanih prvašića u našoj školi je ove godine nešto manji. Tradicionalno najviše novoupisanih imamo u Vrsima. Po podacima s kojima raspolažemo u gradu Ninu dogodine ćemo imati veći broj učenika, kazao je ravnatelj prof. Tonći Vuković.
Što se tiče Osnovne škole Privlaka, ravnatelj prof. Šime Vukić ističe da je jučer u novu školsku godinu krenulo 305 učenika, što je jednak broj tako reći kao lani. Prvašića je ukupno 37, od čega ih je 22 u matičnoj školi u Privlaci te 15 u područnoj školi u Viru. S njima će ove nastavne godine raditi 27 učitelja i profesora u razrednoj i predmetnoj nastavi. Ravnatelj Vukić dodaje da će se po informacijama s kojim sad već raspolažu, dogodine na otoku Viru upisati 30 prvašića, što će biti svojevrsni rekord za otok Vir i tamošnju školu.
– Iz godine u godinu ostvarujemo zapažene rezultate na unapređenju uvjeta rada u školi. Primjerice, za trajanja ovoljetnih praznika na matičnoj školi u Privlaci sanirali smo nakon punih 40 godina kompletno krovište. Svi smo posebno veseli i radosni jer nam ubuduće neće više zgrada prokišnjavati, ustvrdio je prof. Šime Vukić.
U ražanačkoj OŠ Jurja Barakovića i pet područnih škola jučer je bilo 208 učenika, također nešto manje nego lani. S učenicima će raditi 38 učitelja i profesora. Kad su u pitanju prvašići treba reći da ih je najviše 9 sjelo u klupe područne škole u Radovinu, zatim 3 u matičnoj školi u Ražancu, 4 u Rtini, 3 u Ljupču te po jedan učenik u Jovićima i Krnezi.
– Iz godine u godinu, nažalost, bilježimo sve manje učenika u našoj školi. Prije trideset godina imali smo u školskim klupama 960 učenika, a sada ih imamo samo 208. Strah nas je da će nas pokositi tzv. bijela kuga ako se nešto radikalno ne učini i nad time bi se konačno morali svi najozbiljnije zamisliti, kaže ravnatelj ražanačke Škole “Juraj Baraković” prof. Frane Lukić.