Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Frani Kardumu kormilo, Romanu Perinoviću gorak okus

06.09.2011. 22:00
Frani Kardumu kormilo,  Romanu Perinoviću gorak okus


Vodećim ljudima kluba je najvažnije im je da novac iz gradskog proračuna uredno sjeda na račun, da bi onda s njime mogli gospodariti na način koji je samo njima poznat i nije nimalo transparentan – tvrdio Romano Perinović


Nagađanja o tome kako će Frane Kardum  postati novi trener rukometaša Zadra u ponedjeljak su  dobila i službenu potvrdu.  Mladi je strateg (1979.) izabran jednoglasnom odlukom  Upravnog odbora Kluba te  će u sezoni 2011./2012. voditi “plave” u Drugoj HRL –  jug. Ime novog trenera seniorske momčadi tako smo  saznali samo nekoliko sati  nakon što je Romano Perinović razriješen dužnosti  “zbog neopravdanog izostanka s priprema”, a klupske  su se instancije, napravivši  presedan, u jednom danu  sastale dvaput. U Mocirama  su, naime, svjesni da je do  početka prvenstva ostalo  manje od tri tjedna, odnosno  da je krajnje vrijeme da prvi  sastav započne s uigravanjem.
U RK Zadar do prekjučer  nisu znali niti s kojim će  igračima u novu sezonu, no  čini se da je s Kardumovim  dolaskom konačno postignut dogovor između Uprave i dugogodišnjih nositelja  igre.
Momčad bez vratara
– Ponovno ćemo moći  računati na Nina Jeraka, Josipa Pešu i Šimu Humbolta,  koji će zajedno s igračima  kadetskog uzrasta činiti okosnicu prve momčadi. Još uvijek nemamo pravo rješenje  na vratima, pa se nadam da  ćemo se do početka prvenstva pokriti i na toj poziciji –  kazao je novi kormilar “plavih”, kojeg smo upitali i s  kakvim ambicijama Zadar  ulazi u prvenstvo.
– Trebamo težiti najvišem,  ali istovremeno i biti realni.  Nažalost, ponovno smo se  okupili “pet do dvanaest”, tako da je iluzorno očekivati  da se preko noći dogodi  čudo. Najvažnije je da u nadolazećem razdoblju stabiliziramo Klub, a da mladi  igrači dobiju sve veću priliku. Što se ove sezone tiče,  nastojat ćemo ostvariti što  bolji rezultat, ne zamarajući  se imperativom – naglasio je  Kardum.
Slične je planove na polovici prošle sezone imao i  njegov prethodnik Romano  Perinović, no danas će reći  kako su oni bili praktički  neostvarivi.
– Nisam dolazio na treninge  jer nisam imao s kim raditi;  na raspolaganju sam imao samo pet igrača koji su lani u  igru ulazili na minutu ili dvije. Zato smatram da je  ključno pitanje koje se treba  postaviti zašto je došlo do  ovakve situacije, a njega treba adresirati na Upravu. Vodeće ljude kluba uopće nije  briga za igrače, što stariji i  iskusniji mogu i sami potvrditi, niti za rezultat. Najvažnije im je da novac iz  gradskog proračuna uredno  sjeda na račun, da bi onda s  njime mogli gospodariti na  način koji je samo njima poznat i nije nimalo transparentan. Smatram da je sramota  što je RK Zadar pao na ovako  niske grane i gotovo dotakao  dno. To se dogodilo upravo  zbog nebrige Uprave o  igračima koji ustvari i jesu  klub, a ne oni ili trener –  izjavio je Perinović i nastavio:
Arbanasi i Biograd
– Došli smo do situacije da  naši mlađi igrači 1995. i  1996. godišta odlaze u Arbanase koje percipiraju kao  puno stabilniji kolektiv, što  vjerojatno i jesu, odnosno da  važni igrači iz seniorskog pogona odlaze u Biograd. Budućnost Zadra na ovaj način  nije nimalo svijetla, a postat  će jedino u slučaju da se  dogode promjene na vrhu.  Što rade ti ljudi i zbog čega su  tu, to ih treba pitati – iscrpan  je bio Perinović, koji je izljev  gorčine zaključio riječima:
– Ne žalim što više nisam trener jer u ovakvoj situaciji zaista  nemam za čim žaliti. Jednostavno nisam vidio smisla započinjati  s radom na ovakav način.


Vratio se Josip Nekić




Od Frane Karduma smo saznali da će u sezoni  2011./12. dres matičnog kluba ponovno obući Josip  Nekić, igrač koji se prošle godine kao član sarajevske Bosne mogao pohvaliti nastupima u Ligi prvaka.
– Nekić ima zdravstvenih problema te se odlučio  vratiti u Zadar i pomoći nam koliko bude mogao. Ne  znam koliko će biti spreman u početku, no sigurno  je da će nam njegove usluge biti od velike koristi –  kaže trener Zadra.