Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Preokret na krilima Modrića i Dudua

06.09.2011. 22:00
Preokret na krilima Modrića i Dudua


U 5. Puno sreće za Hrvatsku. Beram Kayal pucao je sa 17-18 metara i svladao Pletikosu, ali pogodak nije priznat zbog dodira lopte i Benayouna, koji je bio u zaleđu. Minutu kasnije uzvratili su i “kockasti”, Dejan Lovren pucao je glavom u bliži kut, a Aouate skida njegov udarac. U 10. minuti novo iskušenje za Aouatea, sada je sa svoje, desne strane Vedran Ćorluka pucao nogom, ali izraelski vratar bio je spreman i za taj pokušaj. Uzvraćaju Izraelci dvije minute kasnije. Nakon pokušaja Benayouna, lopta se od bloka odbila do Zahavija, koji puca preslabo za Pletikosu. Izraelci su sada imali puno prostora u hrvatskom 16-ercu, svi naši obrambenjaci bili su predaleko, što nije dobra vijest.
U 26. minuti nakon što je Ćorluka dobro promijenio stranu i pronašao Niku Kranjčara s dosta prostora, Niko je nakon jednog lažnjaka probao s ruba kaznenog prostora, ali pokraj gola. U 34. minuti Jelavić je nakon dubinskog proigravanja ostao sam s Aouateom, pokušao ga obići, ali izraelski vratar nije se dao prevariti i odbio je loptu u korner. Iz udarca iz kuta nije se dogodilo ništa opasno, ali Jelavićeva prilika bila je dotad najkonkretnija za Hrvatsku. U 39. minuti Ivan Strinić konačno se pojavio u napadačkoj akciji, s lijeve strane kaznenog prostora pucao je solidno, ali Aouate je još jednom siguran. Igrala se 40. minuta kada sudac Carballo nije dosudio prekršaj nakon što je Mandžukić pao na rubu 16-erca, iako je prekršaj postojao. i onda šok u 44. minuti, Izraelci su poveli. Nakon izgubljene lopte na sredini terena, slabog dodavanja Vukojevića, Benayoun je pronašao Tomera Hemeda, koji ne griješi. Hrvatska se u završnici prvog poluvremena našla u golemim problemima – 0:1. Međutim tek što si izašli iz svlačionice “kockasti” su izjednačili. Luka Modrić je primio loptu na 25 metara od vratiju Izraela, napravio dva koraka i opalio kao iz topa. Lopta je prohujala pored gostujućeg vratara i završila u gornjem lijevom kutu – 1:1.
U 51. minuti nakon ružnog starta Tala Ben Haima na Eduardu da Silvi, koji je ušao početkom drugog poluvremena, Izraelci su opravdano ostali s igračem manje. U 55. minuti Hrvatska vodi. Luka MOdrić je krenuo u kontru s još trojicom naših igrača i ptreskrasnom okomitom loptom pronašao Eduarda koji ne griješi – 2:1. Dvije minute kasnije već je 3:1. Srna je fantastično centrirao s desnbe strane,a Eduardo glavom okrznuo loptu, sasvim dovoljno da završi iza leđa nemoćnog Aouatea. Tri minute kasnije mogli smo povisiti našu prednost. Eduardo se sjurio po lijevom boku i uposlio Kranjčara koji ne koristi izglednu situaciju. U 78. minuti Srna je iz slobodnog udarca pokušao prevariti Haimova, izraelski vratar brani, a u naletu iz drugog plana, Dejan Lovren je tijelom udario u okvir vrata. Srećom, nije ozbiljnije ozlijeđen. Tri minute kasnije trese se mreža Izraelaca, ali pogodak je poništen. Srna je ubacio s desnog boka, a Jelavić iz zaleđa uzalud glavom pogodio gostujuću mrežu. Do kraja su “kockasti” mogli zabiti još poneki zgoditak, ali i ovako je rezultat odličan.


Skupina F


Rezultati: Hrvatska –  Izrael 3:1, , Latvija –  Grčka 1:1, Malta – Gruzija
Hrvatska 19, Grčka 18, Izrael 13, Gruzija 9, Latvija 8, Malta 0
Preostale utakmice, 7. listopada: Grčka – Hrvatska, Latvija – Malta; 11.  listopada: Hrvatska –  Latvija, Gruzija – Grčka,  Malta – Izrael.




HRVATSKA – IZRAEL 3:1


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja: 15.000. Sudac:  Carlos Carballo (Španjolska). Strijelci: 0:1 Hemed (44),  1:1 Modrić (47), 2:1 Eduardo (55), 3:1 Eduardo (57). Žuti  kartoni: Srna, Strinić/Ben Harush, Zahavi. Crveni kartoni: Ben Haim (51)
HRVATSKA: Pletikosa – Ćorluka (od 46. Eduardo), Lovren, Šimunić, Strinić – Srna, Vukojević (od 46. Dujmović), Modrić, Kranjčar – Mandžukić, Jelavić (od 87.  Kalinić). Izbornik: Slaven Bilić.
IZRAEL: Aouate (od 46. Haimov) – Khutaba, Ben Haim,  Gershon, Ben Harush – Zahavi (od 68. Shechter), Kayal –  Benayoun, Cohen )od 57. Golsa), Twata – Hemed. Izbornik: Luis Fernandez.


Izjavili su:


SLAVEN BILIĆ: Početak utakmice smo  odigrali u velikom grču, ali smo se potom  smirili i imali nekoliko prilika. Kada smo  bili bolji, primili smo nesretan pogodak na  samom kraju poluvremena, što je neočeivani šok. U poluvremenu smo napravili  dvije zamjene, jednu neplanirano jer je  Ćorluka osjećao bol, te smo odlučili napasti ih svim silama, ali strpljivo. Srećom,  pogodak Modrića došao je u pravi trenutak, u 47. minuti, kao i potom isključenje  Ben Haima, da bi Eduardo završio posao.  Pokazalo se da je svaka utakmica kvalifikacija teška, za sve osim za Španjolce,  Nizozemce ili Nijemce, a ja sam uvjeren da  smo sada na pravom putu. Bili smo klapa,  ozračje unutar reprezentacije je sjajno i  ovaj preokret u drugom dijelu je zapravo  plod našeg zajedništva, kazao je Bilić.
DARIJO SRNA: U prvom poluvremenu  smo primili nesretan pogodak, a u drugom  je izbornik napravio prave promjene, uveo  Eduarda i Dujmovića, što je odmah rezultiralo preokretom. Sada nam se sve  otvorilo i možemo mirno u Grčku, kazao je  kapetan darijo Srna, koji zbog parnih žutih  kartona neće igrati s Grčkom.
EDUARDO: Nije nam ovo prvi puta da  gubimo, a da se vraćamo u u drugom  poluvremenu. To može samo karakterna i  kvalitetna momčad. Mislim da je problem u  prvom poluvremenu bio taj što smo više  razmišljali o Grčkoj, negoli o Izraelu. Nije  bilo lako, ali sada možemo slaviti veliku  pobjedu koja nam garantira najmanje drugo mjesto, kazao je Eduardo.