Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Samo za zločine u Zadru i zadarskom kraju Perišić je morao dobiti barem 30 godina zatvora

06.09.2011. 22:00
Samo za zločine u Zadru i zadarskom kraju  Perišić je morao dobiti barem 30 godina zatvora


Obujam razaranja Zadra za koje je izravno kriv Momčilo Perišić bio je dovoljan samo za lokalnu presudu u odsutnosti. Naime, poznato je da su čak neki oficiri JNA odbijali Perišićeve zahtjeve za neselektivnom paljbom po civilnim objektima. Međutim, za to nema dokaza ili ih se nije htjelo pribaviti


Momčilo Perišić, nekadašnji načelnik generalštaba vojske Jugoslavije i hijerarhijski najviši general jugoslavenske armije optužen pred Haškim sudom, osuđen je jučer na 27 godina zatvora zbog pružanja kadrovske, logističke i financijske pomoći vojskama bosanskih i hrvatskih Srba, čime je pridonio njihovim zločinima u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, od 1993. do 1995. godine. Perišić je bio optužen po 13 točaka optužnice, a četiri točke odnose se na raketiranje Zagreba višecijevnim raketnim bacačem Orkanom 2. i 3. svibnja 1995., kada je poginulo sedam, a ranjeno najmanje 194 civila. Perišić je proglašen krivim jer je propustio kazniti počinitelje tog zločina. Perišić je osuđen i da je pomagao i podržavao snage Ratka Mladića koje su izvršile masakr tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995., kao i da je pomagao trogodišnju opsadu Sarajeva te topnički i snajperski teror Sarajlija, u kojem su ubijene i ranjene tisuće civila.
Nažalost, Perišić u Haagu nije optužen niti kažnjen za ratne zločine koje je počinio na početku svog „ratnog” puta u Zadru. Podsjetimo, Momčilo Perišić, tada pukovnik JNA, obnašao je 1991. dužnost zapovjednika Artiljerijskog školskog centra JNA u Zadru. Zanimljivo je da je na tu dužnost otprije došao po preporuci kasnije ministra obrane Republike Hrvatske, generala Martina Špegelja. O njegovoj ulozi u granatiranju Zadra, rušenju spomenika kulture i ubijanju civila kazivao nam je ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina.
– Ako Haški sud uzima u obzir zapovjednu odgovornost, onda je za zločine počinjene u Zadru i zadarskom kraju Perišić morao dobiti barem 30 godina zatvora. Sjećam se 8. listopada i pregovora o iseljenju JNA iz Zadra. Iako je zapovjednik garnizona Zadar bio pukovnik Trpko Zdravkovski, vidjelo se da glavnu riječ vodi Momčilo Perišić. On je tada govorio da brani Jugoslaviju, a za sva granatiranja Zadra i sela u Ravnim kotarima i Bukovici, on se izvlačio na račun Kninskog korpusa. Istina je da su baš njegovi topovi bili izmješteni na Debelo brdo i na položaje oko Veljana i Smilčića odakle su ne samo neselektivno, već tisućama granata uništavali Zadar i sela u okolici. Za prekomjerno granatiranje Knina naši generali čame u Haagu, a što je s Perišićevim naručivanjem ratnih brodova i zrakoplova da tuku po civilnim objektima, jer ih navodno iz njih napadaju ustaške horde, rekao je ratni zapovjednik 112. brigade Marko Čulina.
Obujam razaranja Zadra za koje je izravno kriv Momčilo Perišić bio je dovoljan samo za lokalnu presudu u odsutnosti. Naime, poznato je da su čak neki oficiri JNA odbijali Perišićeve zahtjeve za neselektivnom paljbom po civilnim objektima. Međutim, za to nema dokaza ili ih se nije htjelo pribaviti. Zanimljivo je da je prije nekoliko mjeseci u Tivtu umro zapovjednik VPBR-a Kopar, raketne feregate JRM koja je gađala grad. Ipak, Perišića je Županijski sud u Zadru u travnju 1997. u odsutnosti osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom počinjenim granatiranjima 1991.