Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Škabrnjska djeca će do škole za 135 umjesto za 510 kuna mjesečno

Autor: Marija Knežević

06.09.2012. 22:00
Škabrnjska djeca će do škole za 135 umjesto za 510 kuna mjesečno

Foto: Vedran SITNICA



Za subvenciju je potrebno priložiti nekoliko potpisa i to će se raditi svaki mjesec da ne bi došlo do iskorištavanja u krive svrhe, na primjer da je učenik u međuvremenu izbačen iz škole i slično


Članovi HNS-a, njih troje, na konferenciji za medije dotakli su se pitanja školstva i zdravstva u školi, odnosno zdravstvenog odgoja.
Ivo Gregov poželio je svima sreću u netom započetoj školskoj godini, posebno prvašićima. Istaknuo je kako se nada uspješnim pregovorima ministarstva sa sindikatima i podržava napore ministra Željka Jovanovića. Stranačka kolegica, profesorica Veseljka Žmikić, predsjednica interesnog odbora za prosvjetu Podružnice HNS-a Zadar, smatra kako su sindikati podigli prašinu “bez čvrstog uporišta”.
– Ministarstvo je ukinulo dodatak na plaću u iznosima od 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisi o njihovom radnom stažu. Odluka je donesena 1. srpnja, a budući polovicom mjeseca većina djelatnika odlazi na godišnje odmore, za polovicu je mjeseca trebao vrijediti jedan, a za drugu polovicu drugi obračun. Oni koji su ovime zakinuti zbog pogrešaka školskih računovođa, dobit će svoj novac natrag kao razliku na plaći, objasnila je.
Kao izuzetno pozitivan potez ministarstva Žmikić je navela sufinanciranje troškova prijevoza učenika u iznosu od 75 % za sve koji žive pet ili više kilometara od škole.
– Za subvenciju je potrebno priložiti nekoliko potpisa i to će se raditi svaki mjesec da ne bi došlo do iskorištavanja u krive svrhe, na primjer da je učenik u međuvremenu izbačen iz škole i slično. Školarci iz Škabrnje, čiji mjesečni pokaz u punoj cijeni košta čak 510 kuna, uz subvenciju će ih koštati 135 kuna. Do sad su imali subvenciju od Općine od 25 %, no sad se radi o znatno većem olakšanju kućnog budžeta.


Maštrović: Miliši smeta što nije uključen u program




Dr. Želimir Maštrović vjeruje u eksperimentalni program zdravstvenog odgoja u školama. No, naišao je na “problem” u vidu reakcije Zlatka Miliše.
– Potišteni smo njegovim izjavama. Kazao je da je nedopustivo da se ovakve odluke donose preko noći i bez kontakta s prosvjetarima. Pa da, ministar Jovanović je bravar, a ne liječnik pa ne zna što radi!, kazao je Maštrović ogorčeno.
– Kad završi eksperimentalni program Miliša će moći reći što ga muči, a muči ga što on nije u njemu, zaključio je Maštrović.


Renata Vučinović nova glasnogovornica


Na konferenciji za medije Gregov je predstavio i novu glasnogovornicu zadarskog ogranka stranke. To je Renata Vučinović, apsolventica diplomskog studija novinarstva i odnosa s javnošću.


U Ministarstvo na razgovor o zapošljavanju u školama


Ivo Gregov, predstojnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, o tome tko nadzire županijsko povjerenstvo za tehnološki višak prosvjetara, kazao je da je za to zaduženo povjerenstvo resornog ministarstva.
U tom su povjerenstvu ista dva člana Državne uprave koja su u njemu bila i 2002. godine i na njih je dosad bilo žalbi, a Gregov, koji je i prije 10 godina bio predstojnik, kazao je kako do njega nisu stigle nikakve pritužbe.
Kazao je kako za to nisu jasno razrađeni kriteriji, a u takvoj situaciji, kaže, dio krivnje snose i škole koje kasno prijavljuju tehnološki višak. Najavio je kako planira na tu temu dogovoriti razgovor u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.