Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Naša dica slobodu duguju braniteljima, a a ne političarima”

06.09.2016. 22:00
“Naša dica slobodu duguju braniteljima, a a ne političarima”


Sinoć je na zadarskom Forumu, ispred crkve sv. Donata, održano predstavljanje poeme “Pjesma garde hrvatske” Ivice Matešića Jeremije. O knjizi su govorili mr.sc. Renata Peroš, prof.dr.sc. Josip Lisac i Tomislav Marijan Bilosnić, hrvatski slikar i književnik.
Stari i novi stihovi
– Ovo je pjesma u prozi nastala u ratu. Možemo reći da ona predstavlja sve moje pjesme od početka pisanja 1991. godine do danas, a ima i nekih novih elemenata. Predstavljamo je na današnji dan s obzirom na to da neću moći biti u Zadru 13. rujna, na datum kad su poginuli prvi naši dragovoljci Dinko Božićev Diksi i Zoran Kovačević, braneći Islam. Bio je petak trinaesti rujna 1991. godine i ovu večer posvećujem svih 147 poginulih hrvatskih branitelja iz Zadra, kazao je Jeremija, dok su se pred Donatom okupljali njegovi suborci, obitelj i prijatelji te predstavnice udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar.
Upravo predstavnice te udruge zapalile su svijeće u obliku križa na tlu pred Donatom.
– Prvi put ne objavljujem priče, nego zbirku pjesama. Inače pišem u stihu pa mi ni ova forma nije strana. Pišem kako mi dođe, kaže Jeremija.
Da se ne zaboravi
– Mladi ljudi ne smiju zaboraviti da svaki naš kamen ima svoje ime zahvaljujući ljudima koji su trpjeli i patili za njime, i u konačnici umrli za njega. Ova naša dica slobodu duguju tim ljudima, nikakvim političarima. Dečkima koji su kao mulci još glancali ovaj kamen na Forumu i Kalelargi, a onda branili Zadar do zadnjega daha, da bi na kraju bili zaboravljeni. Sjećaju ih se najbliži i suborci, ali mi dan danas u gradu nemamo spomenik poginulim braniteljima. Je li onaj križ koji smo na groblju postavili tako kako smo ga postavili, neću u to ulaziti, spomenik braniteljima? Nije, zaključuje Jeremija.