Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nastavniku tjelesnog zbog bluda otkaz i u srednjoj školi

06.09.2016. 22:00
Nastavniku tjelesnog zbog bluda otkaz i u srednjoj školi


Profesor tjelesnog odgoja o kojem smo prije nekoliko dana objavili vijest kako je u jednoj osnovnoj školi na zadarskom području dobio izvanredni otkaz zbog pravomoćne presude za počinjenje bludnih radnji, tema je nove presude Općinskog suda u Zadru.
Profesor je jednu srednju školu s područja Zadarske županije tužio zbog otkaza koji je dobio. Srednja škola je 18. ožujka 2016. donijela odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu koju je tužitelj primio 25. ožujka i protiv nje školi podnio zahtjev za zaštitu prava 31. ožujka. Škola je 15. travnja donijela rješenje kojim je zahtjev odbijen kao neosnovan, a onda ih je profesor tužio.
On je, podsjetimo, presudom ovog suda od 24. studenog 2015., koja je postala pravomoćna 18. veljače 2016., osuđen za učin kaznenog djela protiv spolne slobode, odnosno bludne radnje.
Profesor je i u ovom slučaju istaknuo kako za sobom ima “30 godina uspješnog profesorskog staža, u kojem periodu iz njegova rada nikad za nikog nije nastala bilo kakva šteta, već samo obratno, korist za svih” te da mu je “u ovim godinama sada nemoguće pronaći adekvatno zaposlenje”.
U tužbi profesor tvrdi da je s kolegama u ovoj školi bio u dobrim odnosima, kao i s roditeljima učenika od kojih je s nekima bio u ratu, te da je s učenicima bio u jako dobrim odnosima.
“Kako su u konkretnom slučaju ispunjene pretpostavke iz čl. 106. Zakon o odgoju, jer je tužitelj pravomoćno osuđen za učin kaznenog djela protiv spolne slobode zbog čega je ovdje tuženica kao poslodavac bila dužna otkazati ugovor o radu bez obveze poštivanja propisanog ili ugovorenog otkaznog roka izvanrednim otkazom ugovora o radu, u roku od 15 dana od dana saznanja za pravomoćnu osudu, što je tuženica i učinila pobijanom odlukom, to je zahtjev tužitelja da se utvrdi da je odluka o otkazu nedopuštena valjalo odbiti kao neosnovan. S obzirom na specifičnu ulogu učitelja u odgojnom procesu učenika, to ovaj sud ocjenjuje da je pravomoćna osuđujuća kaznena presuda protiv tužitelja zbog kaznenog djela protiv spolne slobode – bludnih radnji, opravdani razlog za izvanredan otkaz ugovora o radu tužitelju, što opet dovodi do zaključka da je odluka o otkazu zakonita i dopuštena.”, stoji u obrazloženju presude.
Protiv ove odluke može se izjaviti žalba Županijskom sudu u roku od 8 dana od dana primitka i objave odluke.