U najstarijem dijelu Pakoštana zvanom Bužak, u Ulici kralja Tvrtka, održana je ovih dana posljednja ovoljetna etno-gastro manifestacija Materine užance, koja je postala brend Pakoštana. Riječ je o manifestaciji koju tijekom ljeta u mjesecu po nekoliko puta organizira Etno udruga Dan pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Općine Pakoštane.
– Događaj je to posvećen pakoškoj ženi i majci i njenim običajima, užancama, prikazivanjem tradicije i navika kroz prošlost, kazala je Dijana Vukoja, predsjednica Etno udruge Dan.
Pakoštanska žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla spavati.
– Materine užance su zapravo gastro, etno i eko putovanje kroz ovo naselje u ne tako davnoj prošlosti u kojoj pokazujemo ono najvrjednije čime se može podičiti naš kraj, ističe Vukoja.
Etno-gastro manifestacija se organizira već devet ljeta, od 2008. Prve godine održana je na rivi, a nakon toga se preselila u Bužak te se započela održavati dva puta tijekom ljeta. Već tri ljeta održava se više puta.
– Odaziv domaćih je odličan. Naime, kad smo započeli bilo je desetak izlagača, a danas se taj broj više nego udvostručio, istaknula je Vukoja, dodajući kako je to sve rezultiralo da su se Materine užance u Pakoštanima, kao i Dragarske bumbete u Dragama, ovog ljeta održale čak pet puta.
Kad je riječ o ostalim najznačajnijim eko-gastro manifestacijama u općini Pakoštane između ostalih treba istaknuti još Miris Dalmacije i Pakoški portuni i kantuni, Ribarska noć u Dragama i Vrgadinske užance.
– Na kamenoj pozornici Bužaka ima se što doživjeti, vidjeti i otkriti, kaže Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice.
Služilo se samo domaće: fritule, kroštule, mimci, braštulane mendulate, domaće marmelade, kuhane dagnje i kunjke, pašticada, jela od škampa, gradelade srdela, slane srdele i inćuni, pršut i domaći sir, orzo, pogače, maslinovo ulje, vino, prošek, rakija.
– Slasna jela se ne spremaju kući već se kuha ovdje tako da gost može vidjeti kako se rade domaće delicije poput kroštula, fritula, broštulanih mendulata, kako se sprema hobotnica, školjke, pašticada i drugo. Sve ono što gost u restoranu ne množe doživjeti, ovdje u Bužaku može, naglasila je Vulin.
Domaći i furešti prolazili su Bužakom kako bi osjetili duh stare Dalmacije kojeg su u svakodnevnom životu stvarale naše majke i bake.
– Ova manifestacija je više nego pogođena, tvrdi Nives Marić koja je obilazila štand za štandom.
Uz sve to, stari napjevi pjesama klape Mediteran, odjekivali su ne samo Bužakom, već cijelim Pakoštanama.
najnovije
najčitanije
Zadar
»RAT« U VIJEĆNICI
Radeta: Između Dukića i proračuna samo je pet litara boje i malo hrabrosti
Ostali sportovi
ATP Miami
Grigor Dimitrov izbacio Carlosa Alcaraza, “umirovljenica” Danielle Collins izborila finale
Županija
NEPRAVOMOĆNO
ZADRANIN FIZIČKI OZLIJEDIO ŽENU IZ ŽDRELCA: ‘Pala sam u nesvijest, krv je svuda tekla…’
Zadar
JAVLJA DHMZ
Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku
Scena
Noa Beach Club
Severina otvara May 1st Festival na najpoznatijoj party plaži u Hrvatskoj
Scena
DAO PODRŠKU BABY LASAGNI
URNEBESNI VIDEO ZADARSKE LEGENDE Pogledajte kako Grdović pleše na Rim Tim Tagi Dim!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Crna Kronika
KRAĐE
U Ričinima lopov iz kuće ukrao novac i ručni sat, krađa zabilježena i u Arbanasima…
Zadar
predizborni program