Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Više od 20 djece iz Sali oduševljeno pričom o letećim sisavcima

06.09.2016. 22:00
Više od 20 djece iz Sali oduševljeno pričom o letećim sisavcima


Zašto su šišmiši zaštićena vrsta, tko ih ugrožava, zašto su korisni, čime se hrane, kakve su im navike, kako se glasaju… bile su samo neke od tema radionice “Dajmo više za šišmiše” koju je u knjižnici u Salima organizirao Park prirode Telašćica i pritom ugostio svoje kolege iz Nacionalnog parka Krka.
– Na radionici se okupilo više od 20 djece iz Sali, različitih uzrasta, od predškolaca do viših razreda osnovne škole i svi su bili oduševljeni jer su kolege iz Skradina organizirali vrlo zabavnu i edukativnu priču o šišmišima, kao i kviz znanja. Svako dijete na kraju je dobilo dar NP Krka, koji vrlo često za učenike i organizira edukativne radionice „Mali čuvari prirode”, kazao nam je Juraj Milin, stručni suradnik za promidžbu i odnose s javnošću u PP Telašćica.
Napominje kako je ovo bio početak suradnje dvaju parkova te da su već dogovoreni novi projekti. Radionicu su pripremili Marija Gundić, voditeljica poslova edukacije, Josip Klarić, glavni nadzornik, Nikolina Lučić, stručni savjetnik, te knjižničarka Ivana Raljević.
Inače, Park prirode Telašćica ima bogatu populaciju šišmiša. Utvrđeno je osam vrsta, danju se zadržavaju na tamnim mjestima, kao što su duplje u starom drveću, špilje i polušpilje, a najveća dosad utvrđena kolonija je u špilji Golubinka s morskim ulazom ispod strmaca, gdje obitava oko dvije tisuće jedinki riđeg šišmiša (Myotis emarginatus) i oko tisuću jedinki velikog potkovnjaka (Rhinolophus ferrumequinum). Zabilježene su prilično velike koncentracije i nekih drugih vrsta, kao što su sredozemni slobodnorepac (Tadarida teniotis) i sivi dugouhi šišmiš (Plecotus austriacus).