Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kad je najteže – pjevaj!

Autor: Irena Jurjević

06.10.2008. 22:00
Kad je najteže – pjevaj!

Foto: Irena JURJEVIĆ



Bio to sevdah i sevdalinke, ili pak dubrovačke šansone – Zadarska publika je u nedjelju jednako uživala u svakom segmentu koncerta vrsnog dubrovačkog trubadura Ibrice Jusića.
Rijetko koja pjesma nastane iz obijesti ili mržnje, već one uglavnom nastaju iz čemera. Pa tako i sevdah, zaključio je Ibrica na svom koncertu. A sevdaha se u nedjelju navečer moglo čuti upravo onoliko koliko je bilo potrebno. Probuđene uspomene na neka davna vremena kada romantika nije bila samo riječ, poznati dubrovački pjevač dodatno je potpirio malim ugodnim razgovorima s kojima je kratio stanke među pjesmama. Prisjetio se tako i svoje dugogodišnje ljubavi, a izvedbe najtužnijih, a opet najljepših ljubavnih pjesama nikoga nisu ostavile ravnodušnima.
– Na koncertu se prepuštam svojim emocijama, a koliko one dođu do ljudi, to je druga stvar. Emocije su neprolazna kategorija za koju jezik ne predstavlja nikakvu barijeru. Trendovi i pomodarstvo prolaze, ali romantičara i emotivaca će uvijek biti – rekao je davnije Ibrica Jusić nakon brojnih koncerata održanih tijekom ljeta diljem Hrvatske, BiH i Crne Gore. Vjerojatno je i to ujedno odgovor na enigmu zbog koje njegovi koncerti i dalje privlače mnoge.
Ugodna i intimna atmosfera predstavljala je pravi užitak slušanja Ibričinih poznatih šansona.
Dakako, na repertoaru su se našle poznate brojne uspješnice dubrovačkog pjevača pa tako i ‘Zbogom malena’ i ‘Jubi san vašu ‘ćer’. Poznati dubrovački pjevač u Arsenalu je gostovao povodom 500. obljetnice rođenja velikog hrvatskog renesansnog književnika Petra Zoranića, a koncert je Zadranima darovan besplatno.
Ove godine izašao je i novi album Ibrice Jusića pod nazivom „Amanet 2″. Naime, nakon što je album „Amanet” na koji je Ibrica uspio uvrstiti samo mali djelić, iz bogate riznice njegovom srcu dragih sevdalinki, postigao izvanredan prijem kod publike, logičan je slijed objavljivanje novog albuma pod nazivom „Amanet 2″. Novo izdanje obuhvatilo još 13 sevdalinki u Ibričinoj izvedbi, koje je producirao Elvis Stanić, a likovno oblikovao prof. Mersad Berber. Dakako, dio novog albuma mogao se poslušati i u nedjelju u Arsenalu.