Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski komorni orkestar nositelj je glazbenih zbivanja u gradu

Autor: Marija Knežević

06.10.2008. 22:00
Zadarski komorni orkestar nositelj je glazbenih zbivanja u gradu

Foto: Adam VIDAS



Zadarski komorni orkestar i solisti nastupit će u “Konferenz-Saal” Arbeiterkammer, te će im ovo biti prvo gostovanje u zadnjih nekoliko godina. Osim nastupa u Beču, Repušić s komornim orkestrom najavljuje četiri do pet koncerata u sezoni koja je pred nama, te dva koncerta u sklopu Glazbenih večeri u sv. Donatu ’09.
Zadarski komorni orkestar pod ravnanjem svog voditelja, maestra Ivana Repušića, nastupit će na ‘Festivalu hrvatske glazbe’, koji se od 12. listopada do 18. studenog održava u Beču. Nastupit će 25. listopada i tom će prilikom izvesti djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonija Vivaldija, Benjamina Brittena i Bruna Bjelinskog.
S posebnim zadovoljstvom Repušić je najavio nastup triju solista. Prvi od njih je Petrit Ceku na gitari, zagrebački student iz Prištine. Do sada je dobio mnoge nagrade, studirao je kod Petrinjaka i njegov natprosječni talent već je ranije prepoznat. Nedavno je snimio album za izdavačku kuću Naxos, a uskoro ga čeka usavršavanje u SAD-u.
Drugi je Vedran Kocelj, trubač iz Dubrovnika. Diplomirao je trublju na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji u razredu Stanka Arnolda, a usavršavao se na majstorskim tečajevima kod Johna Wallecea, Boa Nilsona i Eda Carrola. Stalan je član Simfonijskoga orkestra HRT-a, stalan suradnik Cantus ansambla i Hrvatskoga baroknog ansambla. Treći solist je pijanist Danijel Detoni iz Zagreba. Diplomirao je i magistrirao glasovir (razred Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa) na Glazbenome sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, a četvrtu je godinu studirao na glavnom pariškom Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Usavršavao se je na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu kod Emanuela Krasovskoga i Pnine Salzman.
Zadarski komorni orkestar i solisti nastupit će u “Konferenz-Saal” Arbeiterkammer, te će im ovo biti prvo gostovanje u zadnjih nekoliko godina. Osim nastupa u Beču, Repušić s komornim orkestrom najavljuje četiri do pet koncerata u sezoni koja je pred nama, te dva koncerta u sklopu Glazbenih večeri u sv. Donatu ’09. Sezonu započinju u utorak, 14 listopada, nastupom u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Na jednom od koncerata nastupit će poznata mlada violončelistica Monika Leskovar, dok se još pregovara o dolasku Dubravke Tomšić, briljantne slovenske pijanistice. Repušić najavljuje i “posebni” koncert koji će se odrćati 23. ožujka 2009. godine, uz gostovanje Pavla Dešpalja koji tada slavi svoj 75. rođendan.
Zadarski komorni orkestar nedavno je od grada na korištenje dobio prostoriju od 20 m2 koja se nalazi u prizemlju Matice Hrvatske, u blizini Narodnog trga?
– Želim se zahvaliti gradskoj vlasti, ponajviše Živku Kolegi, Radovanu Dunatovu i Branki Radman koji su nam u svemu ovom pomogli. Plan nam je sada kupiti novi kontrabas i poraditi na početku formiranja većeg glazbenog ansambla. Zadarski komorni orkestar nositelj je glazbenih zbivanja u gradu – istaknuo je Repušić uz nadu da će u Zadru uskoro zaživjeti opera i drama. Kazao je i kako u Zadru najviše nedostaje gudača, te zaslugu za činjenicu da ih ima toliku koliko ih ima u potpunosti pripisao Petru Vrbančiću koji je kao professor u Glazbenoj školi Blagoje Bersa “odgojio” generacije zadarskih gudača.
Zadarski dirigent Ivan Repušić postao je zvijezda prije svog tridesetog rođendana. Dolaskom na mjesto ravnatelja splitske opera mnoge je stvari promijeno nabolje a Splićanima i njihovim gostima kroz nekoliko premijera I uz dovođenje stranih zvijezda opera omogućio uživanje u klasicima ovog glazbeno-scenskog žanra. Upravo zbog toga vijest da Repušić odlazi s mjesta ravnatelja splitske opera iznenadila je mnoge poklonije opera, ali i glazbene umjetnosti uopće.
Više niste ravnatelj Opere HNK u Splitu?
– Zaključio sam da je za mene jednostavno previše baviti se i dirigiranjem i administrativnim poslovima. No, nisam se u potpunosti maknuo iz splitske opere, dapače – objasnio nem je Repušić na podnevnoj kavi u Lovre – ostajem i dalje šef dirigent i glazbeni ravnatelj Splitskog ljeta. Istaknuo je kako mu funkcija šefa dirigenta puno više odgovara jer, uz to što se ne mora baviti administracijom, ima mogućnost kreiranja programa i biranja solista.