Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Caritas darovao odjeću bebama

Autor: Ines Grbić

06.10.2009. 22:00
Caritas darovao odjeću bebama

Foto: Ines GRBIĆ



Pored toga što naša bolnica ima dosta robice, puno se pere i troši. Osim što nam je bolnica kupila, zamolili smo i Caritas da nam pomognu i presretni smo što su nam izašli ususret, kazala je dr. Linda Pavić iz zadarskog rodilišta


U rodilištu zadarske Opće bolnice nedavno  je bilo 50 djece više nego  prošle godine istog dana. Dogodio se “baby boom” i uz svu  opremljenost taj je natalitetni  skok ipak zahtijevao pomoć  “izvana”. “Uskočio” je Caritas  Zadarske nadbiskupije te su  ravnatelj zadarskog Caritasa  don Ivica Jurišić i njegova  zamjenica Mirjana Tadić predali zadarskom rodilištu dvije  velike kutije tutica (u vrijednosti 5.000 kn) te bočice.
– Ove godine imamo puno  veći broj poroda nego prošle  godine. Nemamo dovoljno  dječje robice, osobito u danima kad se rodi veliki broj  djece. Ne rađa se svaki dan isti  broj djece, no nekoliko puta  smo imali veliku “navalu”. Nismo imali dovoljno pa sam zamolila Caritas ako bi nam mogli izići ususret. Pored toga što  naša bolnica ima dosta robice,  puno se pere i troši. Osim što  nam je bolnica kupila, zamolili smo i Caritas da nam pomognu i presretni smo što su  nam izašli ususret, kazala je  dr. Linda Pavić iz zadarskog  rodilišta, dodajući da je radosna zbog toga što se uvijek  može obratiti na adresu Caritasa.
– Nije to prvi put da nam  Caritas pomaže. Pomagao  nam je i u aparaturi i uvijek za  Dan života, rekla je dr. Pavić.
Don Ivica Jurišić je izrazio  radost i zadovoljstvo što su  mogli pomoći rodilište čija se  voditeljica iznenadila kada su  donijeli novu robicu.
– Najbolje je da bude novo  za bebe. No, taj nam je događaj poticaj da kroz program  “Pro vite” koji godinama provodimo za majke, pokušamo  animirati naše volontere da  počnu šivati odjeću. Tako bi  bila jeftinija, ali uvijek dostupna i imali bi dovoljne količine u svakom trenutku. Ovo  nam je impuls da to pokušamo  pokrenuti i na taj način pomognemo ženama i bolnici  koje trebaju robicu, rekao je  don Ivica.
Pohvalu zaslužuje i zadarska dječja trgovina “Tintilinić”  koja je na kupljenu kutiju tutica uzvratila darom. Isto takvom kutijom punom bočica  koje su darovali za za zadarske bebe. Budući da zadarsko  rodilište nosi titulu “Prijatelj  djece”, što znači da promiču i  provode dojenje, bočice će koristiti samo iznimno, kad su  djeca bolesna pa ne mogu biti  na prsima majke. Trenutačno  je na zadarskom odjelu 15  rodilja, no prošli tjedan ih je  bilo čak 40.
– U danima kad je između  30 i 40 majki na odjelu problem je s robicom. Sad je malo  zatišje, rekla je dr. Pavić, dodajući na kraju da je i dalje  trend da je više dječaka nego  djevojčica.