Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nema mira bez gostujućih bodova

Autor: Drago Bajković

06.10.2009. 22:00
Nema mira bez gostujućih bodova

Foto: Vedran SITNICA



Za mir i puno veće zadovoljstvo trener Dalibor Zebić sa svojim suradnicima i igračima mora pronaći čarobnu formulu kako početi skupljati bodove kada se putuje izvan granice Zadarske županije


Zadrani su minimalno, ali posve zasluženo  došli do tri boda protiv Slaven  Belupa. Zgoditkom Ivana  Ćurjurića u 14. minuti prvoligaš sa Stanova stigao je do  vrlo vrijedne pobjede koja im  donosi trenutačan mir. Zašto  trenutačn? Zato što Zadar sada ima 14 bodova i nalazi se na  solidnom devetom mjestu.  Međutim, sve to može i zavarati jer pretposljednja Croatija ima šest bodova, što znači  da s tri pobjede može preskočiti Zadar. Nisu tri pobjede  malo, ali s 2-3 lošija rezultata,  točnije s ponekim domaćim  kiksom, momčad Dalibora  Zebića može vrlo brzo završiti  tamo gdje se sada nalaze Sesvećani.
Nadoknaditi izgubljeno
Da ne ispadne kako tražimo  dlaku u jajetu, Zadru nitko ne  osporava da je u solidnom  izdanju na svom terenu nadigrao i sasvim zasluženo osvojio tri boda. Ali, Zadrani su  također računali i na tri boda  protiv Istrijana kolo prije. Nisu u tome uspjeli, na svoj  konto upisali su tek jedan bod,  što znači da su dva izgubljena.  Logično se nameće pitanje  gdje će ih Zadar nadoknaditi  igrom kakvu trenutačno pruža  na gostovanjima. Izuzev već  opjevane pobjede na Poljudu  Zadar je redovito i uvjerljivo  doživljavao poraze na gostujućim travnjacima. Za mir i  puno veće zadovoljstvo trener  Dalibor Zebić sa svojim suradnicima i igračima mora  pronaći čarobnu formulu kako početi skupljati bodove kada se putuje izvan granice Zadarske županije.
Što se tiče ostalih rezultata  u 10. kolu bili su više-manje  očekivani. Možda je tek glatka  pobjeda Cibalije podno  Šubićevca iznenađenje. Oba  kluba bila su u odličnoj formi  prije te utakmice pa su s obzirom na domaćinstvo predviđanja govorila da blagu prednost imaju Šibenčani.  Međutim, trupe Stanka  Mršića nisu se složile s time. S  dva zgoditka u mreži domaćina i sa svojom netaknutom, vratili su se put Slavonije.  Činjenica je da Cibalia više  nije slučajnost već najveći hit  ovoga prvenstva koji će po  svemu sudeći trajati. Gori  lampa nasred Vinkovaca. Dinamo je i dalje vodeći bez  poraza. Lagano su se, rekli bi s  pola gasa, obračunali s Varaždincima i na vrhu prvoligaške ljestvice imaju 25 bodova, pet više od drugoplasirane Cibalije. Da nije bilo  Zadra gdje su izgubili dva boda imali bi stopostotni učinak.  Zagreb je uspio osvojiti prvi  bod i to na gostovanju kod  trećeplasiranog Karlovca.  Mreže su mirovale u gradu na  četiri rijeke što je Igoru Štimcu ipak donijelo malo mira u  Kranjčevićevoj. Rijeka je slavodobitno promarširala kroz  Sesvete, izabranici Zorana  Vulića su ovom pobjedom zasjeli na peto mjesto sa 17 bodova koliko ima i šestoplasirani Osijek. U ljepotici kola  rezultatom 4:2 svladali su Intera, sljedećeg Zadrova suparnika. Zaprešićani su  pružili dostojni otpor što  može zabrinuti trenera Dalibora Zebića. Ili ipak ne ako  Zadar bude pravi u jedanaestom kolu kada gostuje kod  “žutih”. Još jedno iznenađenje  dogodilo se u Čakovcu gdje je  Lokomotiva uvjerljivo svladala Međimurje. I za kraj Hajduk koji je na Kantridi jednim  zgoditkom mladog Vukušića  uspio svladati Istru 1961. Sada  su već sedmi na ljestvici i  nastavljaju uspon prema vrhu.
Prvenstvena stanka
Pred prvoligašima je stanka  zbog nastupa reprezentacije.  Nadajmo se da će Englezi već  u subotu napraviti pedeset posto posla i ostati neporaženi u  Ukrajini, nakon čega Bilićevi  momci moraju pobijediti u  Kazahstanu. I to je recept za  odlazak “kockastih” na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj  republici. Za to vrijeme prvoligaši će po svemu sudeći  odrađivati mini pripreme i  brusiti formu za dvoboje 11.  kola. Kao što smo već rekli  Zadrane očekuje gostovanje u  Zaprešiću i nadajmo se da će  prekinuti neugodnu seriju gubitka bodova na strani. U preostalim utakmicama sastat će  se Hajduk – Šibenik, Zagreb –  Dinamo, Rijeka – Osijek, Varteks – Međimurje, Slaven Belupo – Istra 1961, Cibalia –  Karlovac te Lokomotiva –  Croatia s pregršt zanimljivih  dvoboja, ali ipak je za sada sva  pažnja usmjerena prema  Ukrajini i Kazahstanu. Ne  preostaje nam ništa drugo nego Bilićevim i Cappelovim  momcima poželjeti sreću. I  umijeće.