Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ashely u potrazi za najboljim zadarskim sladoledom

06.10.2011. 22:00
Ashely u potrazi za najboljim zadarskim sladoledom


Ashley Colburn u Hrvatskoj boravi već mjesec dana, a planira ostati još dva kako bi snimila sedam jednosatnih emisija o sedam hrvatskih regija kojima bi predstavila Hrvatsku diljem svijeta


Zadar je predivan. Sviđa mi se kako je otvoren. Ulice nisu uske i drugačiji je od ostalih dalmatinskih gradova koje sam posjetila, prvi je komentar Emmyjem nagrađivane američke novinarke Ashley Colburn koja je jučer u sklopu svog novog dokumentarca “Wonders of Croatia” posjetila naš grad. Ashley je jutro provela u samostanu sv. Marije, posjetivši zbirku Zlato i srebro grada Zadra, kao i unutarnje vrtove samostana.
– U Hrvatskoj sam bila četiri puta, ali do sada nisam posjetila Zadar. Jako sam uzbuđena što ću vidjeti Morske orgulje, a posjetit ću i puhaonicu stakla, probati najbolji zadarski sladoled, ali i pogledati zadarski zalazak sunca, otkrila je jučer svoj radni plan ova američka novinarka.
Treći posjet Hrvatskoj
 Ashley Colburn u Hrvatskoj boravi već mjesec dana, a planira ostati još dva kako bi snimila sedam jednosatnih emisija o sedam hrvatskih regija kojima bi predstavila Hrvatsku diljem svijeta. Već sada u planu je prijenos emisija na kanalima Discovery, History, Travel, a postoji mogućnost da serijal otkupi i HRT. Ukoliko sve bude prema planu, “Čuda Hrvatske” na televizijskim ekranima bi se mogla vidjeti već sljedeće proljeće, a u sklopu emisija Ashley će nastojati prikazati sve ono što nije uspjela u svoja prijašnja dva projekta. Ona je u Hrvatskoj boravila, naime, već triput, jednom radeći emisiju “Wow Croatia”, drugi put primajući hrvatsku nagradu Zlatna penkala te treći puta radeći emisiju “Take off with Ashely Colburn”.
– Nakon što sam proputovala svijet i vidjela što svaka zemlja ima ponuditi, vidjela sam da Hrvatska ima itekako puno toga i da je vrijedna jedne cijele serije posvećene samo njoj, pojasnila je Ashley, dodajući kako očito postoji nešto zbog čega se uvijek vraća ovdje. To su hrvatske netaknute ljepote, ali i ne samo to:
– Osjećam kao da ovdje mogu doći, sjesti u kafić i piti kavu šest puta dnevno i zaista uživati u životu. Hrana je odlična, uživaš u svakom okusu. Ali nisu tu samo ljudi, ljubaznost i lijepi krajolik… Imate vina, more, delicije i toliko puno drugih stvari za ponuditi za jednu malu zemlju, a što je u SAD-u do sada bilo neotkriveno, kazala je Ashley, priznajući i da kada bi se u Hrvatskoj izgubila, bez straha bi pitala i dobila pomoć, što drugdje baš i nije slučaj.
Hrvatske delicije
– Svi su i više nego sretni da mi pomognu, štoviše odvest će me sami do tog mjesta. U SAD-u toga nema, pa čak ni u drugim zemljama. Postoji strah kada nekog nešto upitam. U Hrvatskoj se pak osjećam jako ugodno i sigurno.
Ashley je za vrijeme posjeta Hrvatskoj probala brojne delicije, no dvije zauzimaju prva mjesta. Prvo jelo je salata od hobotnice koju obožava. Drugo jelo je tjestenina s tartufima koju je kušala u Istri, a Hrvatska ima i izvrsna vina, dodaje.
Kao glavni adut Hrvatske navodi krajolik, počevši od Plitvičkih jezera, pa do čistog Jadranskog mora.
– Bila sam na Hvaru prošli tjedan i bilo je zaista nevjerojatno gledati kako pored usidrenih jahti plivaju ribe. To je nevjerojatno, voda je kod vas stvarno čista, zaključuje.
A što joj se baš i nije svidjelo? Uz mnogo muke, na kraju je ipak uspjela odgovoriti:
– Pa, na mnogo mjesta gdje sam išla nudilo mi se piće dobrodošlice u obliku rakije. To mi baš i nije odgovaralo jer je izuzetno jaka, ali kako nisam željela biti nepristojna uvijek bih je popila, ali ta vatra u grlu… Uh čovječe… Ali ako je to najgora stvara koja mi se ovdje dogodila, to uopće nije toliko loše, zaključila je uz smiješak.