Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pravokutna utvrda dobila cilindrične kule zbog korištenja artiljerije

06.10.2016. 22:00
Pravokutna utvrda dobila cilindrične kule zbog korištenja artiljerije


Arheološka istraživanja na na brdu Osridak – Gradina na sjevernoj obali u Parku prirode Vransko Jezero, gdje se nalaze ostaci dviju cilindričnih kula iz razdoblja kasnog srednjeg vijeka, nastavljena su ovih dana. Na obostranu inicijativu ostvarena je suradnja između Arheološkog muzeja Zadar i Parka prirode Vransko jezero, što je rezultiralo početkom arheoloških istraživanja na tom lokalitetu.
Prva faza istraživanja provedena je u ožujku, a osim ostataka dviju kula koji su bili vidljivi prije istraživanja, utvrđen je stariji sloj utvrđenja na jugoistočnom dijelu platoa. Riječ je o utvrdi iz 15. stoljeća, koja se sastojala od više nepravilnih kvadratnih prostorija.
Vrhovi strelica samostrela
– U toj prvoj fazi istražene su dvije, a parametri treće prostorije su utvrđeni. Tijekom novih istraživanja pronađeni su daljnji zidovi utvrde i brojni sitni predmeti koji potvrđuju njeno egzistiranje u 14. i 15. stoljeću, kazao nam je Hrvoje Manenica, viši kustos zadarskog Arheološkog muzeja.
Utvrda iz 15. stoljeća građena je u nekoliko etapa od priklesanih kamenih blokova na kamenu živcu. U sklopu istraženih prostorija pronađeni su ostaci srednjovjekovnog naoružanja, kao što su vrhovi strelica samostrela, projektil samostojećeg masivnog samostrela, odnosno balista, i metalni predmeti koji su mu pripadali. Pronađen je i jedan željezni nož.
Utvrda je stradala u velikom požaru, o čemu svjedoči najdonji sloj crne gareži i ostataka izgorenog drva debeo tridesetak centimetara. U ovom sloju pronađena je veća količina kovanih željeznih čavala, koji su bili dio drvenih podnica utvrde. Na dnu sloja pronađeni su keramički lonci grube kuhinjske keramike s ukrasima na ramenu posude i obodu, koji su karakteristični za 15. stoljeće. Osim keramičkog materijala, pronađeni su i ostaci bogato ukrašene srednjovjekovne staklene čaše.
Dobro naoružana vojska
– U jednoj kvadratnoj prostoriji utvrde, nakon stradavanja u požaru, podiže se cilindrična kula koja potječe vjerojatno iz konca 15. ili početka 16. stoljeća. Kula je građena pravilno i precizno od kvalitetnog klesanog kamena, koji je slagan u redove, tvoreći pravilnu kružnicu u tlocrtu. Unutar kule nalazila se masivna podnica od nepravilnog lomljenog kamena i gline, koja je imala statičku ulogu u učvršćivanju cilindrične kule. Kula je izgrađena na kamenu živcu unutar ostataka starije utvrde iz 15. stoljeća. Dosadašnja istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina pokazala su da je ova lokacija bila od velikog značaja koncem srednjeg vijeka. O važnosti ove lokacije i kontrole prolaza ljudstva i roba govore pronađeni ostaci starije utvrde, koja se sastojala od više prostorija građenih u nekoliko faza. Osim toga pronađeno naoružanje sugerira da se ovdje nalazila dobro naoružana vojna posada. Važnost lokaliteta nastavlja se i kasnije, kada se ovdje podižu cilindrične kule koje su karakteristične za razdoblje kasnog srednjeg vijeka, kada u upotrebu dolazi topništvo i artiljerija, ističe Manenica.