Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Zadru javne bicikle vozilo 512 građana i 370 turista

06.10.2016. 22:00
U Zadru javne bicikle vozilo 512 građana i 370 turista


Od 24. svibnja kad je krenuo pilot projekt Nextbike, sustav javnih bicikala, do 30. rujna registrirana su 883 korisnika ukupno 25 bicikala koje se uzimaju ili vraćaju na četiri lokacije u gradu – kod kolodvora, na Poluotoku, na Puntamici i na Bilom brigu. Prema strukturi korisnika njih 58 posto čine građani i 42 posto turisti. Ukupno su zabilježena 3.462 pojedinačna najma, a prema broju korisnika izračunato je da je svaki od njih u prosjeku bicikl koristio četiri puta.
– Najviše su se bicikli koristili na relaciji Poluotok – kolodvor, a ukoliko nastavimo s projektom smatram da bismo trebali imati više punktova u gradu na kojima su bicikli, osnosno mjesto za njihovo vraćanje, kaže Andrea Baraba, gradska pročelnica za razvitak otoka i zaštitu okoliša.
Baraba ističe i benefit u smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Prema podacima Europske biciklističke federacije, u dosadašnjem razdoblju, nakon računanja vremena korištenja bicikala u gradu, “ušteđeno” je 1970 kilograma CO2.
– Kad završi pilot projekt radit ćemo analizu, odnosno izraditi rezultate prihvaćanja i korištenja sustava od strane građana. Sustav javnog prijevoza nije namijenjen primarno za turiste, iako ga naravno koriste i oni. Prvenstveno je tu za naše građane i promjene njihovih navika koje se tiču prijevoza, kaže pročelnica Baraba.
Prosječno vrijeme najma pojedinog korisnika je 32 minute, što je ponajviše razumljivo ako u obzir uzmemo činjenicu da je prvih 30 minuta korištenja bicikla dnevno – besplatno.