Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sjećanje na Nives

Autor: Irena Jurjević

06.11.2008. 23:00
Sjećanje na Nives

Foto: Filip BRALA



Sinoć je Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar održan plesni kolaž ‘Nives’ kojom je obilježena petogodišnjica smrti plesne pedagoginje i koreografkinje Nives Šimatović Predovan. U programu su sudjelovali zadarski plesači, koreografi i glazbenici Glazbene škole Blagoje Bersa, Zadarskog plesnog ansambla te plesnih udruga Zalet i Gesta, a time je ujedno dana i počast koreografkinji i pedagoginji koja je svojim djelovanjem zadužila je zadarsku i hrvatsku plesnu scenu.
Nives Šimatović Predovan je plesačica, koreografkinja i pedagoginja koja je svoje najbolje godine provela angažirajući se u radu sa Zadarskim plesnim ansamblom i popularizirajući plesnu umjetnost u Zadru i cijeloj Hrvatskoj. Dobitnica je i Nagrade Grada Zadra, a kao žena i umjetnica svoj pečat je duboko utisnula u zadarski kulturni milje.
U Zadru je osnovala plesnu grupu “Kiks miks” te sa Sanjom Petrovski “Zadarski plesni ansambl” 1990. godine. Djelovala je i kao nastavnica plesa u Glazbenoj školi Blagoje Bersa i ostvarila je niz koreografija u klasičnom baletu i u suvremenom plesu. Sudjelovala je u radu kazališta lutaka te u nizu scenskih i glazbenih festivala u Zadru. Od brojnih njezinih ostvarenih koreografija vrijedio izdvojiti neke kao što su: Romantično doba, Nakon Balabana, Ognjišta, Ročošće, Starac i more, Šuma Striborova i Planine.