Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Četvrtina zadarskih policajaca ne promašuje metu

Autor: Siniša Klarica

06.11.2009. 23:00
Četvrtina zadarskih policajaca ne promašuje metu

Foto: Adam VIDAS



Od 900 policijskih službenika, na zadnjem ocjenskom gađanju njih oko 25 posto puca za ocjenu odličan. Dakle, jedna četvrtina zadarskih policajaca ne promašuje metu te pogađa svih 16 metaka u siluetu
Kaznena djela koja u posljednje vrijeme završavaju obračunima vatrenim oružjem u kojim stradavaju policajci, aktualizirala je pitanje jesu li hrvatski policajci u dovoljnoj mjeri obučeni da se suprostave zločincima koji ne prezaju pucati po njima. Prije nekoliko tjedana neki hrvatski mediji lansirali su teoriju da hrvatski policajci, dijelom i zbog mjera štednje i zbog recesije, nisu u dovoljnoj mjeri obučeni za upotrebu vatrenog oružja te kao takvi postaju lake mete za beskurpulozne kriminalce. U Policijskoj upravi zadarskoj smo razgovarali s Marijanom Dujićem, policijskim službenikom za stručno usavršavanje.
Svi policijski službenici moraju proći obuku i gađanje vatrenim oružjem, rekao je na početku Dujić govoreći da bi bilo bolje kad bi zadarski policajac ispucao 2.000 metaka godišnje, ali da treba uvažiti realan okvir u kojem djeluju policajci u cijeloj Hrvatskoj.
Svi policijski službenici prolaze obuku u rukovanju vatrenim oružjem, nakon čega se provodi vježbovno, a u konačnici i gađanje za ocjenu. Osim u gađanju službenim pištoljima, provodi se i gađanje s tzv. posebnim oružjem, a u većini slučajeva radi se o strojnici. Koriste se različite vrste pištolja, između ostalog marke HS ili Glock i strojnice tipa Ero, sve u kalibru 9 mm PARA. O tome naši sugovornici nisu htjeli u detalje, jer postoje i druga oružja iz kojih uče pucati hrvatskih policajci sa značkom. Naravno, posebni kriteriji postoje za interventnu i specijalnu policiju.
Tijekom gađanja najviše se provjerava brzina i preciznost koju su nam u streljani PU zadarske demonstrirali policajci prometne policije Tihomir Ružička i Predrag Tomašek, koji je ovog ljeta spasio turistkinju koja je pala u more sa zadarskog mosta. Njih dvojica su zapravo demonstrirala, bez upotrebe bojevnog streljiva, dvije serije gađanja sa 7 i 9 metara. Na 7 m demonstrirano je gađanje s borbenom izmjenom spremnika, a s 9 metara dvije serije s po dva metka s izvlačenjem iz korica i repetiranjem. Cilj je u zadanom vremenu pogoditi u unutarnji dio siluete koja predstavlja kriminalca koji je već potegao pištolj na policiju. Za potrebe ove reportaže, “pucalo” se sa školskim streljivom.
Potrebno je 60 posto od ispaljenih metaka smjestiti u taj dio kako bi se zadovoljila prolazna ocjena. U prijevodu, treba pogoditi s 10 od ukupno 16 metaka koje policajcima stoje na raspolaganju zajedno ocjensko gađanje. Gađa se s daljina 3, 5, 7, 9 metara, ali i više. Obuka sadrži teorijsku pripremu, praktične vježbe sa školskim streljivom te vježbovna i ocjenska gađanja. Osim toga, tijekom cijele godine provodi se dopunsko stručno usavršavanje svih policijskih službenika u koje je, između ostalog, uključena obuka u rukovanju vatrenim oružjem.
Dva put godišnje provodi se vježbovno gađanje, a dva put i ocjensko gađanje. Za razliku otprije, kad je pojedinačno vježbanje bilo moguće dva put tjedno, danas je mogućnost vježbanja tijekom cijele godine pa sam uvijek na raspolaganju, dodao je Dujić.
Dujić, na naše inzistiranje, ipak nije mogao reći tko je najbolji strijelac u PU zadarskoj, ali je dodao da od 900 policijskih službenika, na zadnjem ocjenskom gađanju njih oko 25 posto puca za ocjenu odličan. Dakle, jedna četvrtina zadarskih policajaca ne promašuje metu te pogađa svih 16 metaka u siluetu. Ako na provjeri policajac samo jednim metkom promaši u označeni dio siluete, ocjena se spušta na vrlo dobar. Štoviše, prilikom posljednje kontrole koja je provedena s razine Ministarstva naša je PU pohvaljena. Zanimljivo je da se pucanje tzv. posebnim oružjem, većinom strojnicom, ne ocjenjuje. Za one koje ne ispune uvjete i ocjenu dovoljan, nema posebnih sankcija, osim što im ocjena iz gađanja ulazi u opću godišnju ocjenu policijskih službenika. Policajac koji ne zadovolji, nastavit će s vježbanjem, sve dok ne pogodi tih 10 metaka u metu.
Sve to prati kontinuirana obuka u rukovanju vatrenim oružjem koja se intezivira donošenjem novih programa ili uvođenjem novih oružja. Ono što zadarske policajce najviše raduje jest činjenica da se vatreno oružje vrlo rijetko upotrebljava. Što više, zloporabe vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava svake godine su sve manje. Akcija Manje oružja – Manje Tragedija još uvijek traje. Glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić kaže da građani još uvijek mogu anonimno, bez sankcija i dokaza o podrijetlu, vratiti neprijavljeno oružje. No, još uvijek se nailazi na odbačeno oružje koje u može biti vrlo opasno. Zbog toga je i kod zadarskih policajaca naglasak ne toliko na ocjenama iz gađanja, koliko na obuci i sigurnom rukovanju vatrenim oružjem.