Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Feniks sa Sljemena

Autor: Željana Gardijan

06.11.2009. 23:00


Nakon što je dugo izbjegavao odgovor o svojoj predsjedničkoj kandidaturi, govoreći kako će se sve čuti kada za to dođe vrijeme, Milan Bandić poletio je “kao feniks” na Sljeme i konačno vatreno objavio da je Hrvatsku spreman preorati i raditi kao konj. SDP, kako to voli kazati Bandić, morao je progutati i tu “žabu”.
Ono što se govorkalo u posljednje vrijeme postalo je bjelodano, SDP se raslojava na onaj koji je uz Bandića i onaj koji podupire Zorana Milanovića.
Suparništvo dvojice socijaldemokrata više se ne može zataškavati, Bandićeva ambicija prerasla je okvire stranke i granice metropole, a njegovoj osobnosti postalo je nepodnošljivo da ga se kao SDP-ovca s iskaznicom broj dva, gura u zagrebački zapećak i koristi samo onda kada treba dobiti vlast u glavnom gradu.
Osim toga, vruća rasprava oko zagrebačkog proračuna za iduću godinu, dala je signal Bandiću da se popne na Sljeme, premda je sada svima jasno da se već od ranije spremao za put na Pantovčak.
Držanje stranke u neizvjesnosti moglo bi se protumačiti kao svojevrsna osveta što nije bio u igri za izbor predsjedničkog kandidata na izborima unutar stranke, te je, čini se, želio pokazati kako je on sam snažan i bez stranke koje se ipak ne želi odreći jer mu igranje na to da ga je Milanović izbacio iz SDP-a kojega je on stvarao, samo može donijeti dodatne političke bodove.
Stranačke “izbjeglice” ili stranački “prognanici” Bandić iz SDP-a, a Vidošević iz HDZ-a, primjeri su političara koji se u jednom trenutku osjećaju toliko snažnim da ih stranački okovi samo sputavaju. Druga je priča je li taj njihov sud o njima samima utemeljen u stvarnosti i hoće li ga znati prenijeti biračima ili će upasti u zamku koju je odmah postavio predsjednički kandidat HDZ-a kazavši da ljudi koji nisu vjerni svojoj stranci ne mogu biti vjerni ni biračima.
Bandićeva bitka za stranačku iskaznicu, odnosno želja da zmrzne članstvo u stranci na 90 dana, unaprijed je uzaludna i on sam pozna statut svoje stranke, no ipak igra na emocije birača. Vrh SDP-a, neupitno uzdrman Bandićevim “odmetništvom”, umjesto istupa s odmjerenim izjavama, podrugljivo dobacuje, da ukoliko Bandić želi zamrzavanje članstva, svoju stranačku iskaznicu stavi u “frižder” da se tamo zamrzne. Neupitno je i to da će Bandić Josipoviću kojega je stranka kandidirala odnijeti dio birača kao i Hebrangu.
Najveća oporbena stranka konačno se suočila s problemom koji dolazi sa stranačkom demokracijom. Stranka teško podnosi nekoliko lidera istodobno iz jednostavnog razloga što se oni ne podnose.
Toliko je razlike u stilu Josipovića i Bandića da će se SDP-ovo biračko tijelo neminovno podijeliti. Smireni i samozatajni Josipović sklada pjesmu za predsjedničku kampanju, a neumorni, glasni Bandić tvrdi kako neprekidno radi, te je speman na sve. Primjerice, s građanima ispijati vodu i “napuhati se kao žaba” kako bi pokazao da je voda ispravna i da je on u pravu. Usprkos suprotnostima obojica tvrde kako dišu za socijaldemokraciju.
Bandića će ne samo iz SDP-a, nego i od strane drugih kandidata zasigurno pratiti kritika da se često “puše” baš kao žaba, no on je, sudeći prema startu na Sljemenu, nesumnjivo spremn odgovoriti na svoj način – da zna kako se obračunati sa svim “mušicama” i odvažno naskočiti na “lopoč” Pantovčaka, nakon “poljubaca” birača, pretvoren u predsjednika.