Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Moj cilj je dizanje standarda u zemlji

Autor: Siniša Klarica

06.11.2009. 23:00
Moj cilj je dizanje standarda u zemlji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Dok sam ja bila ministrica pravosuđa u ministarstvo nisu stizali podnesci o koruptivnosti Livakovića, rekla je jučer na tiskovnoj konferenciji u City Galleryji u Zadru predsjednička kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt
Vladi je potrebna temeljita rekonstrukcija. Posebice na gospodarskom i fanancijskom dijelu. Mogu se mijenjati i neki drugi ministri, ali ovo je ključ. Dosta je zafrkavanja sa suštinskim temama, jer situacija je preozbiljna. Ne mislim da je ministar Božidar Kalmeta načet ostavkom državnog tajnika Zdravka Livakovića. Neki hrvatski ministri su promijenili i po 11 svojih pomoćnika i po 6-7 državnih tajnika pa nikom ništa. Dok sam ja bila ministrica pravosuđa u ministarstvo nisu stizali podnesci o koruptivnosti Livakovića, rekla je jučer na tiskovnoj konferenciju u City Galleryji u Zadru predsjednička kandidatkinja Vesna Škare Ožbolt.
Sadašnjeg državnog odvjetnika bira Sabor na prijedlog Vlade i u startu mu i nameće političke okove. To se vidi, kaže Vesna Škare Ožbolt, i po pokrenutim procesima protiv korupcije koji se pokreću samo zbog EU i koji ne idu dovoljno duboko baš zbog utjecaja politike na rad državnog odvjetništva. Po njoj, državni odvjetnik bi se kao i u slučaju predsjednika Vrhovnog suda, mogao birati na prijedlog predsjednika, jer je i on izravno biran od naroda.
Škare Ožbolt je protiv sporazuma o arbitraži jer je jasno da će Hrvatska u konačnici izgubiti dio svog teritorija. Ona jest za EU i dobre odnose sa Slovenijom, ali potpisivanje sporazuma o arbitraži je još jedan dokaz da je toliko loše u Hrvatskoj da nam očajnički trebaju novci iz fondova EU. Tu se krije i opasan pravni presedan jer još postoje granična pitanja s BiH i Srbijom. Uz sve to Hrvatska je jedina zemlja u okruženju koja je zadužena sto posto. Predsjednica DC-a založit će se za Hrvatsku kao zemlju pet regija, jer mnoge sadašnje jedinice lokalne samouprave ne mogu egzistirati same i koče razvoj zemlje. Uz to, predsjednička kandidatkinja bi u Sabor uvela drugi dom, tzv. Dom regija.
Ožboltova je podsjetila i na definitivnu kompromitaciju privatizacijom brodogradnje te činjenicom da su to tvrtke koje u svom portfelju imaju atraktivno zemljište u priobalju. Stoga je posjetila na svoje bivše ministarske dane kad 2005. je baš u Zadru otvorila registar pomorskog dobra RH kojim se ono razdvaja od ostalog zemljišta. Vesna Škare Ožbolt također drži da se ne treba rasprodavati državno zemljište nego ga davati u koncesiju. Iznenađuje je da je hrvatski predsjednik zatražio, usred krize, tako veliki proračun za svoj ured, a njegov rad ocjenjuje u dvije faze.
– Ja ću biti apsolutno drukčija od predsjednika Mesića i vodit ću brigu o cijelom sustavu. Znam kako se zemlja treba razvijati i stoga ću biti inicijator raznih aktivnosti. Moramo se prestat okretati vanjskom svijetu. Moramo se okrenuti sebi i urediti svoju državu iznutra.
Kampanja Vesne Škare Ožbolt koštat će između 3 i 3,5 milijuna kuna i ona se financira isključivo sredstvima građana i privatnih tvrtki, donacijama. Angažirana je i revizorska kuća, jer Vesna Škare Ožbolt ne želi niti jednu donaciju iz državnih izvora ili javnih poduzeća. Ona ne želi niti donaciju Hypo Banke, jer je po njoj, ta banka previše vezana za skandale. Umjesto marketinga, u njenoj kampanji će biti naglasaka na pomoći građanima.
– Mene osobno je stid trošiti novce na bahaćenja i dijeljenje lopti i suvenira u ovakvoj situaciji kad ljudi nemaju što jesti, kad ostaju bez posla. Meni 250.000 kuna predviđenih sredstava za predsjedničke kandidate koji osvoje preko 10 posto glasova, ne znaće ništa i najvjerojatnije ću ih proslijediti građanima. To bi trebali uraditi i ostali kandidati, osobito oni koj su enormno bogati. Moj cilj je dizanje standarda u zemlji, rekla je kandidatkinja za predsjednicu RH Vesna Škare Ožbolt.


Suprotstavila se političkim postavljanjima sudaca


Vesna Škare Ožbolt opet se osvrnula na razloge svoje smjene kao ministrice pravosuđa. Navodno se suprotstavila političkim postavljanjima sudaca i svime onim što se kosilo s reformom pravosuđa, na što je njena nasljednica Ana Lovrin odmah pristala.
– Da sam tada rekla DA, vjerojatno bih danas prošla kao neki ministri koji se procesuiraju. Mi nismo proveli niti jednu reformu. Reforma pravosuđa je usporena, a ona državne uprave se nije ni počela provoditi. Poznavajući Sanadera, mislim da on nije još rekao sve politici, ali povratak u ovom trenutku bi bio amaterski, rekla je Vesna Škare Ožbolt.




 


Škare Ožbolt o Ivanu Galoviću


Što se tiče korupcije u zadarskom pravosuđu, Vesna Škare Ožbolt kaže da nije bila sklona imenovanju tadašnjeg županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića.
– U mojoj arhivi tada sam našla neke stvari koje bi ga opteretile. Ne mislim tu u smislu počinjenog kaznenog djela, nego na stvari koje ne priliče „imageu” županijskog državnog odvjetnika. Također, procesuirana je i jedna sutkinja zadarskog suda zbog malverzacija sa zemljištem, dodala je nekadašnja ministrica pravosuđa.
Stoga će se, ako bude izabrana za predsjednicu Hrvatske, Vesna Škare Ožbolt zalagati za neposredan izbor državnog odvjetnika, nešto poput modela koji postoji u Sjedinjenim Američkim Državama.