Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nin može premostiti prazni hod u turizmu

Autor: Branko Božić

06.11.2009. 23:00
Nin može premostiti prazni hod u turizmu


U vikendicama i stanovima za odmor u Ninu evidentirano je 19 posto više vlasnika i turista s ostvarenih 26 posto više noćenja. U Grbama je zabilježeno 51 posto više turista te 59 posto više noćenja. Ovakav rezultat povećanja prvenstveno se može pripisati turističkim kontrolorima koji su sustavno “češljali” ovo područje
Prema podacima Turističke zajednice grada Nina na prostoru koji pokriva, a to su pored Nina još Zaton, Ninski Stanovi, Grbe te Zaton Holiday Resort, u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine ostvareno je ukupno 819.441 noćenje, što je za 4 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2008. godine. Od toga broja 726.420 noćenja ostvarili su inozemni gosti, dok su domaći sudjelovali sa 93.021 noćenjem. Prikazana noćenja realizirana su posjetom od 80.847 strana turista te 12.504 domaća turista, što je 5 posto manje nego prethodne godine.
Privatni smještaj
Kad je riječ o privatnom smještaju, treba kazati da je zabilježio 3 posto manje gostiju. Tako su domaći gosti ostvarili 18.102, a inozemni turisti 75.758 noćenja.
U privatnim kampovima u Ninu evidentirano je 20 posto manje turista, ali je zato njihov boravak trajao duže. U zatonskim privatnim smještajnim jedinicama boravilo je 4 posto više gostiju s ostvarenih 3 posto više noćenja. Domaći gosti ostvarili su 13.203, a strani 48.436 noćenja. Najviše gostiju u Zaton je pristiglo iz Njemačke, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Austrije. U mjestima Ninski Stanovi i Grbe evidentirano je 18 posto manje turista te 23 posto manje noćenja.
U vikendicama i stanovima za odmor u Ninu evidentirano je 19 posto više vlasnika i turista s ostvarenih 26 posto više noćenja. U Grbama je zabilježeno 51 posto više turista te 59 posto više noćenja. I u Zatonu je zabilježeno povećanje od 30 posto više osoba u vikend-kućama i stanovima za odmor kao i 23 posto više noćenja. Ovakav rezultat povećanja prvenstveno se može pripisati turističkim kontrolorima koji su sustavno “češljali” ovo područje.
U kampu obližnjeg TN Zaton koje se administrativno u cijelosti nalazi na području grada Nina i čiji se ostvareni turistički prihodi dijele formulom pola-pola između TZ Nina i TZ Zatona, u navedenom je razdoblju boravilo ukupno 39.444 turista ili 5 posto manje nego prošle 2008. godine. Oni su ostvarili 389.964 noćenja što je također 5 posto manje. U apartmanima Zaton Holiday Resorta ljetovalo je 29.378 gostiju s ostvarenih 228.026 noćenja, što je 11 posto manje turista te 6 posto manje noćenja. U kampu je boravilo najviše gostiju iz Njemačke, Nizozemske, Danske, Italije i Austrije, a u apartmanima najveći broj gostiju pristiglo je iz Njemačke, Italije, Poljske, Austrije i Mađarske.
Suradnja s Gradom Ninom
Premda su iskazane brojke i podaci nešto lošiji u odnosu na prethodnu 2008. godinu, direktorica TZ Nina Marija Dejanović ipak nije krila zadovoljstvo rezultatima.
– Izrazito smo zadovoljni s obzirom na procjene s početka godine kao i na financijske prilike koje nas okružuju. Ovi podaci daju nam nadu da će iduća godina što se tiče prostora grada Nina biti još plodonosnija te da će proteći bez većih potresa što ih je do sada uzrokovala globalna recesija, kazala je je direktorica Dejanović.
S njezinom konstatacijom u potpunosti se složio i predsjednik Ureda TZ Nina Božidar Tartaro.
– Ove godine u zajedništvu s Gradom Ninom i gradonačelnikom Emilom Ćurkom, poradili smo u velikoj mjeri na poboljšanju uvjeta života naših građana, a onda i naših vjernih gostiju. Kao nikada do sada imali smo raznih turističkih, kulturnih i ostalih iznimno dobro prihvaćenih događanja. Pored svega navedenog, što ćemo vjerujem naredne 2010. godine u još većoj mjeri nadmašiti nije također naodmet istaknuti da smo pred početak turističke sezone za naše iznajmljivače i ostale turističke djelatnike upriličili besplatne sate učenja stranih jezika. I to je bio jedan od bitnih čimbenika za sve što smo postigli, a što zaista nije malo zaključio je predsjednik Tartaro.
Potpuno je jasno da su vodeći ljudi ninskog turizma izvukli pouke i uvidjeli na čemu sve treba raditi tijekom cijele godine kako bi sezona bila bolja i trajala što duže.