Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čarobni srdelin prigrizak

06.11.2010. 23:00


Znate li što je čarobni srdelin prigrizak?
Nikina izmišljotina ili nastavak čarolija velike zadarske kuharice Grande teste.
Saberite se i zapamtite.
Neoprane svježe srdele oko tridesetak, poglavito u jesenskom razdoblju, mršave od razmnožavanja.
Poredane u zdili i polivene sa 3 dl maslinovog ulja i isto toliko limunova soka s dodanim češnjakom i petrosimulom, po želji soli i papra.
Neka se črčka u lošćeri 35 minuta na 200°C. Ohladite i ponudite se, veli Niko.
Kakvi božanstveni doživljaj kušanja. Rastvoreni, bezvremenski, povratni onkraj mora srdelini okusi.
Oštar, razgranat limunov sok utopljen u blagost i gorčinu maslinovog ulja, s lukovičastom čarolijom petrosimula, spojenog sa solju i paprom u veličanstvenoj rapsodiji okusne raspremine.
Usno-nosni razvrat koji nikad ne prestaje.
Toliko traje da i prvi srk zadarske maraštine, plavine, ili babića koji jednako pašu, ne mogu do kraja uništiti blaženi osjećaj srdeline friškine, odnosno podatne, hipermanganski zatvorene okusne morske svježine.
U pomoć pristiže i prilog sastavljen od bibinjskih fažola na salatu i kuhani krumpir s mladom kapulom.
Ovo naoko marinirana, ili na savur spremljena srdela, dugo se uživa.
Očuvan u kuhinjskom hladnjaku ovaj obrok srdele na buzaru može potrajati i nekoliko tjedana, a da ne izgubi ni djelić svojih izvornih svojstava.
Uvjerite se dragi čitatelji u ovaj dio ljepote hrvatske sredozemne kuhinje.
Vaš Bage