Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ražanački proračun zamalo potonuo zbog duga Geodetskom zavodu

06.11.2010. 23:00
Ražanački proračun zamalo potonuo zbog duga Geodetskom zavodu


Sredinom ove godine naš se dug prema Geodetskom zavodu iz Rijeke na ime izrade nove zemljišno katastarske knjige za k.o. Ražanac i k. o. Radovin popeo na zastrašujuća 4 milijuna kuna i prijetila nam je opasnost da jednostavno “potonemo”. Budući da nismo imali drugog izlaza, prišli smo metodi prisilne naplate i ovrhama


Na sjednici Općinskog vijeća Ražanca, kojom je predsjedao Predrag Dušević (HDZ) odmah na početku otvorena je rasprava o izmjenama i dopunama proračuna za 2010. godinu.
Kako je pojasnio općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ) lanjske godine je Općina okončala poslovanje sa 2 milijuna kuna manje od predviđenih u proračunu, zbog čega su se ta sredstva morala tijekom ove godine namaknuti. Sada kada je to urađeno nužno je bilo prići izmjenama i dopunama ovogodišnjeg proračuna čiji će se prihodi krajem godine kretati u visini od 12,5 milijuna kuna, dok će rashodi iznositi oko 10,1 milijun kuna.
– Sredinom ove godine naš se dug prema Geodetskom zavodu iz Rijeke na ime izrade nove zemljišno katastarske knjige za k.o. Ražanac i k. o. Radovin popeo na zastrašujuća 4 milijuna kuna i prijetila nam je opasnost da jednostavno ‘potonemo’. Budući da nismo imali drugog izlaza, prišli smo metodi prisilne naplate i ovrhama. To isto učinili smo u pogledu katastarske izmjere, komunalne naknade, odvoza smeća i raznih poreza gdje su nam dugovanja građana i pravnih osoba i najveća. S takvom ćemo praksom nastaviti i dalje jer smo vidjeli da je to jedini put da dođemo do sredstava nužnih za funkcioniranje Općine i njezin daljnji gospodarski napredak, rekao je načelnik Miočić.
Načelnikovo izvješće, a time i potrebu rebalansa ovogodišnjeg proračuna vijećnici su jednoglasno prihvatili uz konstataciju Jure Kožula (SDP) kako bi bilo itekako poželjno da se Općina okrene ulaganjima u projekte s kojima će se u ražanačkom kraju otvarati nova radna mjesta.
U nastavku sjednice raspravljalo se o daljnjim aktivnostima u pogledu realizacije projekta izgradnje luke Ražanac. S tim u svezi načelnik je upoznao vijećnike da su u dogovoru sa Županijskom Lučkom upravom u Zadru i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture RH kreće u natječaj za izradu projektne dokumentacije, a nakon toga u ishođenje građevinske dozvole. Vijeće je podržalo sve radnje vezane uz ovaj projekt za koji je u proračunu Općine Ražanac u ovoj godini osigurano 600.000 kuna.
Vijećnici su odlučili i da će se troškovi prijevoza redovitih učenika srednjih škola iz općinske blagajne sufinancirati sa 20 posto, a desetoricu najboljih studenata podupirat će se mjesečno sa 500 kuna. Umirovljenicima čije mirovine ne prelaze mjesečni iznos od 1.908 kuna, krajem godine podijelit će se božićnica u iznosu od 100 kuna. Usvojena je i odluka o financiranju političkih stranaka i nezavisnih lista u OV Ražanca, za što će Općina godišnje izdvojiti iz proračuna 0,056 posto sredstava. Po ovom pitanju vijećnik Božo Čolak (HDZ) iz Krneze se zauzeo da se onim vijećnicima koji se samo pokažu na izborima i ne sudjeluju više u radu OV-a, a takvih po njemu ima i u njihovim redovima, prestane plaćati novčana naknada.


 KREĆE SANACIJA ŠKULIĆA GLAVICE




Na aktualnom satu čulo se da će ovih dana Ražanac dobiti brzi internet, da su s tvrtkom “Eurko” iz Vinkovaca potpisali ugovor o sanaciji odlagališta Škulića glavice, vrijedan 450.000 kuna. Pitalo se o poljskim putevima, rasvjeti, vodovodizaciji, nogostupima…