Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Blagdan Sv. Huberta okupio lovce Zadarske županije

06.11.2011. 23:00
Blagdan Sv. Huberta okupio lovce Zadarske županije


U organizaciji zadarskog županijskog lovačkog saveza i njegovog predsjednika Mate Radića, dopredsjednika Davora Vranića i tajnika Siniše Stulića, zadarske Lovačke udruge “Diana” i njezinog predsjednika Ante Jeraka, Lovačke udruge “Kuna” iz Poličnika te župnog ureda Sv. Nikole, u Poličniku je upriličena ovogodišnja proslava blagdana Svetog Huberta, zaštitnika lovaca i šumara. Tim povodom u svetištu Sv. Nikole u centru Poličnika tradicionalno su se okupili brojni lovci i članovi njihovih obitelji kao i brojni vjernici i štovatelji svetog Huberta. Svečano misno slavlje je predvodio don Zvonimir Ćorić, župnik u Poličniku.
– Braćo i sestre, okupili smo se zajedno na ovom svetom mjestu kako bi se zahvalili lučonoši i promicatelju vjere, svetom Hubertu za sva njegova učinjena životna djela. Legenda kaže kako je prije obraćenja bio grof i kako je obožavao lov. Zato i je zaštitnik lovaca.
U mladim godinama prilikom poroda umire mu prelijepa žena, koja mu rađa sina. Taj događaj potpuno ga je izbacio iz ravnoteže. Na Veliki petak kreće u lov sa željom da odstrijeli jelena. I kad ga je ugledao i nanišanio spazi među njegovim rogovima svijetleći križ. Nije se usudio opaliti. Nakon toga u Hubertovom se životu događa obraćenje, postaje pustinjak i povlači se u samoću da bi molio. Konačno papa ga imenuje biskupom, a on svoja plemićka prava prenosi na mlađeg brata Oda i daje mu sina na skrb. Svoja materijalna dobra podijelio je sa siromasima. Hubert je postao prvi biskup Liegea i njegovom se zaslugom kršćanstvo proširilo na područje Ardena. Pored lovaca i šumara, zaštitnik je grada Liegea, matematičara, optičara i radnika u metalnoj industriji. Po njemu, koji umire 30. svibnja daleke 727. godine, prozvana je jedna pasmina pasa – pas sveti Hubert, istaknuo je don Ćorić.
Nakon misnog slavlja u dvorištu ispred crkve svi sudionici ovog svečanog liturgijskog događaja zadržali su se u podužem zajedničkom druženju uz obećanje kako će se s tradicijom obilježavanja i štovanja svetog Huberta nastaviti i u godinama koje su pred nama.