Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nova lica hrvatske mode

06.11.2011. 23:00
Nova lica hrvatske mode


Rijana Hadžić i Ivica Nola dvije su mlade modne dizajnerice koje posljednjih mjeseci svojom markom Nohaa sve više plijene pažnju modnih stručnjaka


Rijana Hadžić i Ivica Nola dvije su mlade modne dizajnerice koje posljednjih mjeseci svojom markom Nohaa sve više plijene pažnju modnih stručnjaka.
Iako su studentice diplomskog studija na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, njihov interes posljednjih nekoliko godina krenuo je nekim drugim vodama.
Na hrvatskoj modnoj sceni pojavile su se u prosincu 2009. godine kada su pobijedile na natječaju Cosmopolitana i parfema Naomi Campbell. Njih dvije same su dizajnirale i izradile čak 1800 cvjetnih broševa koji su kao darovi podijeljeni uz parfeme ovog top modela, a sudjelovale su i na Fashion.hr u sklopu Krpe.hr gdje su osvojile drugo mjesto za dizajniranu torbu koje im je dodijelio žiri s Robertom Severom na čelu.
– Posljednji put smo nastupile u javnosti s modnom revijom na Fashion inkubatoru u Osijeku gdje se natječu mladi dizajneri od kojih pobjednik odlazi na Cro a Porter. Upale smo među pet finalista i to je bilo naše prvo predstavljanje s modnom revijom. Kolekcija se zove “Crna kraljica 1, 2, 3”. jer želimo da se svaka dama kod nas osjeća kao kraljica, što je ujedno i glavni cilj Nohae, rekla nam je Rijana koja posljednjih godinu dana s Ivicom često boravi Zadru, pa tako ostavlja otvorenom mogućnost i da se jednom i ovdje održi neko njihovo predstavljanje.
Iako kada su u pitanju kreacije, umjetnici priznanja žele podijeliti uglavnom jedino sa sobom, ove dvije djevojke u kreacije su odlučili krenuti zajedničkim snagama. Razlog je – praktičnost i dobar spoj:
– Zajedno smo išle u srednju školu, no družiti smo se počele tek na fakultetu. Otkrile smo da volimo slične stvari, da imamo neke iste želje i ciljeve… Zato smo i otpočetka krenule skupa jer se dobro nadopunjujemo. Slažemo se u svemu. Posvađale se još nismo, uz smiješak pojašnjava dvojac.
U zajedničkom radu, kažu, vide samo prednosti:
– Sve nam je lakše raditi. Kada je jedna umorna i nema inspiracije, onda ova druga uskače. Jedna drugu nadopunjujemo i snažimo, i u tome vidimo samo prednosti. Za vrijeme Fashion incubatora na kojem je bilo zaista puno posla bilo nam je puno lakše jer smo nas dvije. A tamo je bilo doista stresno, imale smo samo mjesec dana da pripremimo kolekciju, objašnjavaju.
Na svoja dosadašnja postignuća su itekako ponosne jer Hrvatska je mala zemlja, kažu, a dizajnera ima jako puno. Iako je situacija u Hrvatskoj, kao i drugdje, poprilično teška, njihova modna marka Nohaa ostvaruje prihode, no skoro sav novac odmah ulažu u daljnje projekte.
– Još smo mlade i jednog dana bismo željele imati svoj salon, no to sve košta i za to će trebati još par godina. Trenutačno radimo sve, a zahvaljujući grafičkom fakultetu, pravimo same promotivne materijale. Vodimo i svoju promociju na Facebooku. Još nam jedino nedostaje ekonomist, uz smiješak kazuju cure.
U međuvremenu se njihovi radovi mogu vidjeti putem Facebook stranice Nohaa, ali i na stranici Krpa.hr.


Najbolji šoping u Zadru




Zadranke se jako dobro odijevaju, ocjenjuju ove mlade dizajnerice. Grad je šaren i veseo, a Rijana dodaje kako je i sam Fashion guru jednom rekao da je u Zadru najbolji šoping i da se Zadranke najbolje oblače.
– Kada sam došla u Zadar, to sam i vidjela. Vaš trgovački centar me oduševio i ima odličnih trgovina, zaključila je ova Makaranka.