Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na zadarskom području kontrola u 265 bolovanja otkrila 108 lažnih

06.11.2016. 23:00
Na zadarskom području kontrola u 265 bolovanja otkrila 108 lažnih


Zbog kontinuiranog porasta privremene nesposobnosti za rad Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavio je u rujnu pojačani nadzor bolovanja kao i postupanje u skladu s utvrđenim činjenicama. Akciju pojačanog nadzora na zadarskom području HZZO je proveo u periodu od 19. rujna do 28. listopada 2016. godine, a rezultati koje su dobili pokazuju kako je gotovo pola bolovanja bilo neopravdano.
Stopa bolovanja
– Od početka akcije kontrola bolovanja, HZZO je na području Područne službe u Zadru proveo inspekciju u 94 ordinacije opće/obiteljske medicine. Pregledano je ukupno 265 osiguranika koji su bili na bolovanju, od čega je za 108 osiguranika bolovanje zaključeno zbog nepostojanja medicinskih indikacija za daljnje bolovanje, kažu u zadarskoj Podružnici HZZO-a dodajući kako je stopa privremene nesposobnosti za rad u stalnom porastu posljednje dvije godine i to ne samo na zadarskom području, već na području čitave Hrvatske. Pojašnjavaju kako su zbog povećanja broja dnevno bolesnih i broja dana bolovanja posljedično porasli troškovi naknada za bolovanje što značajno opterećuje zdravstveni proračun. – Stopa privremene nesposobnosti za rad u 2015. godini znatno je porasla u odnosu na 2014. godinu, ali i u odnosu na planiranu stopu bolovanja. Ukupna stopa bolovanja na području Područne službe HZZO-a u Zadru u 2014. godini bila je 2,35, a ukupan broj dnevno bolesnih 1.240. Stopa bolovanja u 2015. godini bila je 2,56, dok je broj dnevno bolesnih bio 1.372, obrazlažu u HZZO-u dodajući i kako je za razliku od državnog prosjeka od 3,18 u prvih šest mjeseci ove godine, ukupna stopa bolovanja na zadarskom području bila neznatno smanjena te je prema statistikama iznosila 2,52, dok je broj dnevno bolesnih bio 1.350. U HZZO-u kažu kako se navedeni podaci odnose na ukupno bolovanje i na teret poslodavca, i na teret HZZO-a.
Sumnja
– Iako HZZO stalno obavlja redovite i izvanredne kontrole bolovanja, kao i kontrole bolovanja na zahtjev poslodavaca, pokazalo se kako je unatoč tome potrebno provesti pojačane organizirane akcije. U prvih devet mjeseci ove godine na području Područne službe u Zadru obavljeno je ukupno 108 kontrola privremene nesposobnosti za rad, od čega 95 po zahtjevu poslodavca, kažu u HZZO-u dodajući kako poslodavci najčešće traže kontrole bolovanja za trgovce, te da se bolovanja općenito najčešće koriste zbog akutnih bolesti lokomotornog sustava, akutnih infekcija respiratornog te gastrointestinalnog sustava. Inače, kontrola izlazi na teren uvijek kad HZZO zaprimi zahtjev od poslodavca, kažu u zadarskom HZZO-u dodajući kako je uvjet za izlazak u provjeru taj da bolovanje u trenutku najave kontrole još traje, odnosno u svim slučajevima u kojima postoji sumnja u zlouporabu bolovanja. Napominju kako je HZZO u obvezi, osim izvanrednih kontrola, provoditi i redovne kontrole privremene nesposobnosti za rad pa je tako, primjerice, na području Područne službe Zadar u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine bilo obavljeno ukupno deset redovnih kontrola u kojima je pregledana 31 osigurana osoba.